Internering is in het algemeen: het gevangenzetten van mensen. De term wordt vooral gebruikt in oorlogstijd.
Het gevangen zetten van personen in opdracht van de regering. Meestal wordt dit gedaan uit veiligheid. Tijdens een oorlog heeft de regering het recht vijandige personen te interneren.
Internering is een veiligheidsmaatregel die er enerzijds toe dient om de maatschappij te beschermen, en er anderzijds voor zorgt dat de geïnterneerde de nodige zorg op maat kan krijgen.
Als de rechter overgaat tot internering, dan beslist de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) hoe die internering zal verlopen. Bijvoorbeeld: Opname in een forensisch psychiatrisch centrum: u bent dan verplicht om daar te verblijven. Vrijlating op proef: u moet een aantal voorwaarden naleven.
De internering is een veiligheidsmaatregel (en dus geen straf) die er tegelijkertijd toe strekt de maatschappij te beveiligen en de geïnterneerde persoon de zorg te verstrekken die zijn toestand vereist met het oog op zijn re-integratie in de maatschappij. De internering is een veiligheidsmaatregel van onbepaalde duur.
Na die zes jaar wordt van rechtswege definitief een einde gemaakt aan de internering. Uiteraard alleen als tijdens de proeftijd de opgelegde voorwaarden zijn nageleefd.
9 Art. 19 Wet betreffende de internering; De administratieve en niet-medische kosten dienen geregeld te worden via justitie. Medische kosten worden betaald via het RIZIV.
Geïnterneerden, dat zijn personen die een misdrijf hebben gepleegd en door de rechter ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard, krijgen in de gevangenis aangepaste begeleiding. In sommige gevangenissen verblijven zij op een aparte afdeling en leven zij dus gescheiden van de andere gedetineerden.
Het is de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) die bepaalt hoe de interneringsmaatregel wordt uitgevoerd. De KBM kiest de penitentiaire of psychiatrische inrichting, of de plaats waar de geïnterneerde zal verblijven.
De strafuitvoeringsrechtbank is een kamer bij de rechtbank van eerste aanleg, naast de burgerlijke, correctionele en jeugdkamer. In elk rechtsgebied van het Hof van beroep bevindt zich een strafuitvoeringsrechtbank: in totaal zijn er 6 aangezien er zich 2 in Brussel bevinden (Franstalig en Nederlandstalig).
De meeste mensen komen terecht in een behandelingscentrum in een minder beveiligde omgeving (medium security) maar met de nodige ondersteuning, bijvoorbeeld in Zelzate. Een ander deel kan terecht bij een algemeen psychiatrisch ziekenhuis.
Internering is in het algemeen: het gevangenzetten van mensen. De term wordt vooral gebruikt in oorlogstijd.
Er zijn drie justitiële inrichtingen voor vrouwen: PI Zuid-Oost, locatie Ter Peel (226 plaatsen), PI Utrecht, locatie Nieuwersluis (220 plaatsen) en PI Zwolle (143 plaatsen).
Open inrichting
Er zijn maar weinig beveiligingsvoorzieningen in deze inrichting aanwezig. Vaak heeft deze inrichting geen hek. De gevangene mag buiten de gevangenis naar het werk of school gaan. Meestal zijn er dan ook geen bezoekuren.
Als u in de gevangenis zit, heeft u een aantal rechten. Bijvoorbeeld recht op bezoek, medische zorg en verlof. Daarnaast heeft elke gevangenis ook eigen huisregels die uw rechten en plichten aangeven.
Hoe vaak mag je bellen? Een gevangene mag minimaal eenmaal per week 10 minuten bellen met iemand buiten de gevangenis. Dit vindt plaats op initiatief van de gevangene. Bellen kan alleen op afspraak en conform de regels van de gevangenis.
Hieronder vallen recreatie, luchten, bezoek, sport, arbeid, onderwijs, gebruik van bibliotheek en het recht op geestelijke en medische verzorging. De tijden buiten het dagprogramma brengt een gedetineerde door op cel.
Bel de lokale politie.
Sommige politiebureaus hebben een specifiek telefoonnummer dat je kunt bellen om erachter te komen of iemand gearresteerd is. Als je dit nummer niet kunt vinden kan de persoon aan de lijn van het algemene niet-noodnummer je vertellen wat je moet doen.
Interneringskampen wordt hier gebruikt voor de kampen in Indonesië waarin (Indische) Nederlanders werden opgesloten tijdens de Japanse bezetting. Internering is vrijheidsberoving op gronden van algemeen belang of algemene of bijzondere veiligheid.
Een interneringskamp is een faciliteit om grotere groepen personen vast te zetten, waarbij de controle op politieke tegenstanders of politiek onbetrouwbaar geachte bevolkingsgroepen centraal staat.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang. Een veroordeelde kwam nooit meer vrij.
Een rechter zoekt altijd naar een passende straf en houdt daarbij rekening met de omstandigheden. Welke straf de rechter geeft, hangt af van: de ernst van het misdrijf. omstandigheden van het misdrijf en leeftijd en voorgeschiedenis van de dader.
Je bent strafbaar door spionageactiviteiten te verrichten voor een buitenlandse overheid en daardoor zwaarwegende Nederlandse belangen in gevaar brengt, zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen. Hiervoor kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar worden opgelegd.