donderdag: genoemd naar de Germaanse god Donar (Thor), de god van de donder. Donar werd vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter. Vandaar ook dat de dies Iovis ('de dag van Jupiter') door de Germanen naar Donar werd vernoemd.
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
(tijdrekening) de nacht van donderdag op vrijdag. Na de donderdagnacht volgt de vrijdagmorgen.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in.
De dag wordt Goede Vrijdag genoemd omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, is de gedachte. Gelovigen die deze dag vieren, offeren zelf ook iets op om Jezus te herdenken: zij vasten deze dag, of eten geen vlees.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Het graf is afgesloten met een grote, zware steen. Hier rust hij nu en daarom en heet deze dag Stille Zaterdag.
donderdag: genoemd naar de Germaanse god Donar (Thor), de god van de donder. Donar werd vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter. Vandaar ook dat de dies Iovis ('de dag van Jupiter') door de Germanen naar Donar werd vernoemd.
Volgens onze tijdrekening begint een nieuwe dag om twaalf uur 's nachts (0.00 uur). Op zondag om twaalf uur 's nachts (direct ná 23.59:59 uur) houdt de zondag dus op en begint de maandag.
(tijdrekening) de nacht van zondag op maandag. Na de zondagnacht volgt de maandagmorgen.
Vandaag de dag kan zowel 'tegenwoordig, heden ten dage' als 'op deze dag' betekenen. In de betekenis 'tegenwoordig, heden ten dage' wordt in de standaardtaal ook de uitdrukking de dag van vandaag gebruikt. De dag van vandaag / vandaag de dag kun je niet voorzichtig genoeg zijn.
Eergisteren is de dag die daarvoor komt; zondag. Een week bestaat uit 7 dagen; maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
Standaard wordt de werkweek gedefinieerd als maandag tot en met vrijdag met een werkdag van 9.00 tot 17.00 uur. De eerste dag van de week is zondag.
Meest gezocht. In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus.
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. De Romeinen hadden van de Grieken het gebruik overgenomen om de dagen te noemen naar hemellichamen: de zon, de maan en vijf planeten. Deze planeten waren op hun beurt genoemd naar goden.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Decagram - dag - Deca betekent 'tien'. Een decagram is tien gram. Een cd weegt ongeveer een decagram. Hectogram - hg - Hecto betekent 'honderd'.
In een dag zitten 24 uren, dus 1.440 minuten. (24 uur x 60 minuten). Een dag = 24 uur. Een dag = 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond.
Toelichting. De variant een dezer dagen is van jonger datum dan dezer dagen. Hoewel ze door elkaar gebruikt kunnen worden, lijkt van dezer dagen de betekenis 'om deze dag heen' (dat wil zeggen het recente verleden, het heden én de nabije toekomst) de overhand te krijgen, en van een dezer dagen de betekenis 'binnenkort' ...
Zaterdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op vrijdag volgt, de dag na zaterdag is zondag. Zoek zaterdag op in het WikiWoordenboek. De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw.
Vaderdag wordt in Nederland altijd op de derde zondag van juni gevierd. Dat is in 2023 dus op zondag 18 juni.
In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Er bestaat geen 24:00, want dat moment wordt reeds met 0:00:00 (het begin van de volgende dag) aangeduid. Vanuit een niet-actueel tijdstip wordt meestal gesproken van de dag daarop of daarna.