Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.
Pouilly-Fuissé wijnen worden uitsluitend gemaakt van chardonnay druiven en zijn daarom alleen in het wit verkrijgbaar.
Pouilly-Fumé, ook wel bekend als Pouilly Blanc Fumé of Blanc Fumé de Pouilly is een karakteristieke witte wijn die wereldwijd bekend staat om z'n verfijnde smaak met een hint van vuursteen en lichte tonen van rokerigheid.
Pouilly-Fumé is een knisperfrisse witte wijn uit Pouilly-sur-Loire dat op de rechteroever in het Loiredal ligt, tegenover Sancerre. Hier worden droge witte wijnen gemaakt van het druivenras Sauvignon Blanc.
Hij begeleidt perfect adele gerechten van zeevruchten, zoals gambas, kreeften en langoesten. Dankzij zijn zuurheid en soepelheid kan hij ook perfect witte vlees zoals kalf en gevolgte begeleiden.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Al jaren woedt de discussie of een Sancerre of een Pouilly-Fumé lang kan worden bewaard of niet. Hier is geen eenduidig antwoord mogelijk. Moderne exemplaren, met een gisting op lage temperatuur (rond de 15, 16 graden) en van wijngaarden met een flinke opbrengst, gaan zeker niet al te lang mee.
Pouilly-Fumé is een Franse droge witte wijnsoort met een AOC-classificatie. De Pouilly-Fumé wordt gemaakt van de Sauvignon blanc druif en heeft een bouquet van mineralen en rook. Dit komt door de speciale bodem in het gebied.
Pouilly-Fuissé is een appellatie voor witte wijnen afkomstig uit het zuiden van Bourgogne waar de Chardonnaydruif wordt geteeld (niet te verwarren met de appellatie Pouilly-Fumé in de vallei van de Loire waar de Sauvignon Blanc druif wordt geteeld).
Veruit de meeste Sancerre wijnen worden gemaakt van sauvignon blanc. Maar 15% - 20% wordt gemaakt van pinot noir. Daarmee worden alle rode wijnen en rosé's gemaakt. Een deel van de druiven in Sancerre staat op schuine hellingen waar druiven alleen met de hand geplukt kunnen worden.
Goudgele prachtwijn uit Saint-Véran, gemaakt van de druif chardonnay. Op de rijke grond in het zuidelijke puntje van Bourgogne en na langdurige rijping levert die druif een intense en fraaie wijn af. Met een delicate neus van citrus en witte vruchten als perzik en peer.
Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Voor witte wijnen worden de druiven Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt. Voor rode wijnen is het de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay en Malbec. De rosé wijnen worden gemaakt van Gamay, Pineau d'Aunis, Pinot Gris en Pinot Noir.
Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Een wijn die overigens uitstekend past bij lokale geitenkaas Crottin de Chavignol. Het gebied heeft ongeveer 2.400 hectare met Sauvignon druiven. Een Sancerre wijn is een droge, geurige wijn met veel aroma's en een hoge zuurgraad.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Chablis in het kort
Exclusief omdat: Deze wijn mag alleen maar in de Chablis regio worden geproduceerd. Dit gebied kan niet verder groeien en er mag ook maar een vastgesteld aantal van 50hl wijn per jaar geproduceerd worden per hectare. Schaarste dus!
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Er zijn vier categorieën Chablis te onderscheiden. De beste wijnen komen van een zevental hellingen direct ten noorden van het stadje Chablis: de grand crus Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir.
Lichte, jonge, frisse kazen, combineren goed met frisse wijnen als sauvignon blanc uit de Loire, chenin blanc uit de Vouvray, een frisse chardonnay als chablis, of een frisse rosé uit de Provence, ook bubbels als Champagne en crémant doen het goed met deze kazen.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.