Waar leeft de ekster? Eksters houden van open landschappen met verspreide bosjes, bomenrijen of geïsoleerde, hoge bomen. Ze broeden nu vaak in parken en tuinen. Omdat ze op het platteland al lange tijd agressief verjaagd worden, komt u eksters nu vlugger tegen in woonwijken en (voor)stedelijk gebied.
Van oudsher wordt de ekster juist in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden.
Eksters eten wat ze kunnen vinden: het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, kevers, regenwormen en menselijk afval als patat en brood. Vooral in het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, aangevuld met eitjes van andere vogels en soms ook jonge vogels.
De beste manier om Ekster te verjagen is door al vroeg in het seizoen te beginnen met preventief de eksters verjagen. In april begint de overlast en gaan de eksters op zoek naar een goede nestplek. Het is slim om daarvoor al te beginnen met verjagen. Dat kan bijvoorbeeld met een Hawk Kite Roofvogelvlieger.
De mens speelt daarbij een grote rol. In onze polders en woonwijken hebben we veel snelgroeiende populieren aangeplant. Deze hoge bomen vormen een aantrekkelijke broedplaats voor eksters. Eksternesten zijn, zeker nu in kale boomkruinen, te herkennen aan hun hoge vorm.
De ekster vraagt je om te ontwaken en verbinding te maken met je eigen kennis en wijsheid. Voel en vertrouw op jouw intuïtie. Je kunt vertrouwen en leren luisteren naar jouw innerlijke stem. Vervolgens zul je actie moeten nemen in de richting die je wordt aangewezen.
Opnieuw mis: Eksters hebben geduchte vijanden die negatieve invloeden hebben op hun populatie: marter, Vos, Buizerd, Sperwer, Havik en de Huiskat. Ze hebben zelfs concurrentie van hun zwarte verwanten. Zo plunderen Zwarte kraaien wel eens een eksternest.
De 'bol' heeft al gauw een doorsnee van zo'n veertig centimeter en een lengte van zeventig centimeter. Met aan de bovenkant een 'dakje' tegen indringers. Hij bouwt de nesten van takken en twijgen. Van binnen bekleedt de ekster zijn nest met klei en grassen, wortels en haren.
Het kan zijn dat ze het glimmende materiaal voor voedsel aanzien. Of misschien hoort het gewoon bij de nieuwsgierige aard van eksters. Eksters komen inderdaad op glimmende sieraden en zilveren lepeltjes af. Ze nemen die voorwerpen vaak mee naar hun nest, of stoppen het in de grond voor later gebruik.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom.
Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen 'killers'? Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alcohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.
Eksters kunnen ook, tot het voorjaar aanbreekt en de concurrentie losbarst, samen overnachten. Ze zoeken daarvoor een redelijk dichte groep struiken en boompjes tot zo'n vijf meter hoog, waar ze veilig zitten voor dieren die vanaf de grond naderen, maar ook voor luchtpredatoren.
Duivenborst is niet alleen voor de mens een delicatesse. Ook gaaien, kraaien, eksters en roofvogels zijn dol op duif en dat is maar goed ook.
Kraanvogel. Deze vogel staat symbool voor geluk en een lang leven.
Buiten de broedtijd leven eksters vaak in groepsverband. Tot hun derde levensjaar vormen ze zogenaamde 'jeugdbendes', waarin ze de ervaring opdoen die een ekster nodig heeft om zelf jongen groot te kunnen brengen. Eksters zijn standvogels, dat wil zeggen dat ze hier in Nederland overwinteren.
Ze vinden de dood in klauwen van haviken of bosuilen of soms door de hagel van de jager. Daarbij zijn hun grote, overkapte nesten gewild bij kraaien, torenvalken, ransuilen en zelfs eekhoorns.
Eksternesten zijn grover van bouw met dikkere takken. Daarnaast zitten er in een eksternest geen twijgen met bladeren of naalden aan. Eekhoorns bouwen ook met enige regelmaat een nest in een holte van een boom. Meestal zie je daar van de buitenkant niets van, maar soms steken er wat twijgen met bladeren uit de holte.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
Een ooievaar eet muizen, mollen, jonge vogels, wormen, kikkers en hagedissen. Muizen eten zaden.
In de herfst wordt het dieet aangevuld met vruchten, in de winter en het voorjaar met zaden (graan, peulgewassen, eikels, noten). Het hele jaar door voeden ze zich met karkassen van verkeersslachtoffers. Eksters roven regelmatig eieren en jongen van andere vogels, vooral om er hun eigen jongen mee te voeden.
Het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, torren, kevers, regenwormen, bessen, fruit, kadavers en menselijk afval. In het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, wordt dit aangevuld met eieren en jongen van andere (zang)vogels.
Het territorium van een paar eksters meet ongeveer 5 hectare. Als ik die 5 hectare op de kaart uitzet met het betwiste nest in het centrum, kan ik eenvoudig vijf tot tien andere eksternesten vinden die allemaal in de afgelopen jaren door het territoriale paar zijn gebouwd.
Zijn grootste vijand is de Havik, die met het grootste gemak volwassen Eksters in de vlucht slaat.
Ja, eksters kunnen geluiden nabootsen / praten. Net als kraaien dat kunnen.
de enige manier om andere vogels te weren is je kippenren langs boven ook af te sluiten. Bij mij mogen de vogels ook gerust een beetje meepikken, er is genoeg voor iedereen! Er bestaan in de handel afsluitbare voederautomaten voor graanvoer.