Wanneer heet water met de hoge druk van een espressomachine op de gemalen koffie valt, emulgeert het water de oliën in de koffie en raakt vervolgens oververzadigd met CO2, wat resulteert in een heleboel kleine belletjes die samen de schuimlaag van crema vormen.
Bij een Siemens koffiemachine kopen zijn de belangrijkste begrippen: Barista Mode: hiermee stel je de temperatuur, sterke en hoeveelheid van de koffie zeer nauwkeurig in.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken. De juiste maling is afhankelijk van welke soort koffie je wilt zetten. Hoe fijner de gemalen koffie is en hoe langer de extractietijd is, des te meer smaakstoffen in je koffie zal worden opgenomen.
Schep de koffie in het filter (Wanneer je van sterke koffie houdt, kun je twee theelepels van in totaal ongeveer 14 gram per kopje gebruiken. Als je van minder sterke koffie houdt, gebruik je een theelepel, ongeveer 7 gram gemalen koffie per kopje).
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Pak bij je eerste bakje koffie niet meteen een espresso of een kopje zwarte koffie. Om te wennen aan de smaak kan je ook beginnen met een cappuccino, latte, een macchiato of een koffie verkeerd. Doordat deze koffiesoorten met veel melk of slagroom gemaakt worden is de smaak wat minder heftig.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
In 1951 verleende koningin Juliana aan de producent van Buisman's GS het predicaat Koninklijk. In de jaren zestig werd smakelijke koffie van goede kwaliteit voor iedereen betaalbaar, waardoor de noodzaak om een schepje Buisman aan de koffie toe te voegen sterk verminderde.
Als de koffie grof gemalen is, zal het water sneller doorlopen dan wanneer die koffie fijner gemalen is. Een langere extractietijd resulteert in een groter aantal aromastoffen. Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen.
Hoe fijner je maalt des te langer je extractietijd is. Extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking is. Dit beïnvloedt de smaak in extreme mate. Onze tip: zet de maalgraad op driekwart fijn en experimenteer met iets meer of minder vanaf dit punt.
Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.