Honden snurken om dezelfde reden als mensen: vanwege een geblokkeerde of vernauwde neusdoorgang. Deze obstructie kan een aantal oorzaken hebben, zoals allergieën of aandoeningen van de luchtwegen, obesitas of de vorm van de snuit. Buldoggen weten van wanten als het om snurken gaat. En dat ligt aan hun korte snuit.
Honden kunnen allergieën hebben voor veel van dezelfde dingen als mensen, zoals stof, pollen, parfum en zelfs andere huisdieren. Deze allergieën kunnen leiden tot vernauwing van de luchtwegen en snurken. Dit kan met een luchtreiniger in huis worden verminderd.
Overgewicht (obesitas) – De grote boosdoener van snurken is bij honden net als bij mensen overgewicht. Is jouw hond te zwaar dan heeft hij minder lucht en gaat hij snurken. Oplossing is jouw hond meer lichaamsbeweging geven, minder snoepjes en op dieet.
Bij reverse sneezing zuigt een hond de lucht, zoals de naam al doet vermoeden, snel naar binnen via de neus. Vaak maken honden tijdens reverse sneezing een snuivend of knorrend geluid, ook lijkt het of het dier probeert in te ademen terwijl hij niest.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Bij reverse sneezing staat je hond wijdbeens met de ellebogen naar buiten, hoofd en nek gestrekt. Ze ademen dan geforceerd in door de neus en dat veroorzaakt het typische snurkende geluid (tijdens die inademing). De aanval houdt normaliter binnen 1-2 minuten vanzelf op.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest. In wat ernstigere gevallen kan je hond koorts hebben, lusteloos zijn en weinig trek hebben Verkoudheden en hoest gaan meestal vanzelf weer weg, maar je kunt ze sneller verhelpen door: Korter met je hond naar buiten te gaan en hem lekker te laten rusten.
Zacht brommen: Dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. Het drukt tevredenheid uit en moet niet verward worden met een dreigend op mopperend gegrom. Bij het zachte brommen hoort een ontspannen houding van je hond.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Net als mensen dromen huisdieren over dingen die ze overdag meemaken om hun dag te verwerken. Het is ook heel aannemelijk dat jouw hond of kat over jou droomt, over je gezicht en geur. Maar bijvoorbeeld ook hoe ze je kunnen irriteren of blij maken.
Een verandering in lichaamstaal of gedrag kan wijzen op emotionele stress, fysieke ongemakken of een ziekte. Tegelijk is het ook belangrijk dat je hond af en toe wat minder blij mag zijn. Tenslotte hebben we allemaal wel eens een chagrijnige bui.
Gedragsprobleem: als een hond vreemde bewegingen maakt of vreemd gedrag vertoont, zoals het in de lucht happen en staart jagen, kan er niet alleen sprake zijn van de eerder genoemde atypische focale epilepsie, maar kan het ook gaan om een gedragsprobleem.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren. Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
Achtervolgen. Wanneer jouw hond je achtervolgt, dus ook naar het toilet, wil hij eigenlijk gewoon laten zien dat hij van je houdt (ahhhhh). Honden hebben namelijk een aantal maniertjes om te laten zien dat jij heel belangrijk voor ze bent en je constant achtervolgen is hier één van.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Jouw – mét een W – schrijven we alleen zo als het woord zelf meteen ook het bezit aangeeft. Andere bezittelijke voornaamwoorden zijn: mijn, uw, zijn, haar, ons/onze, jullie en hun. Ook bij het woord jou – zonder de W – kan er sprake zijn van bezit: De hond van jou is daar een goed voorbeeld van.