Wij hebben de Cuisinart YM400E gekozen tot beste yoghurtmaker algemeen. De Cuisinart YM400E beschikt over een goede inhoud van 0,75 L. Daar passen tegelijk 9 potjes in. Zo kun je dus tegelijkertijd veel verschillende soorten yoghurt maken.
Verwarm langzaam en al roerende een glas gesteriliseerde melk tot 90 °C. Haal de melk van het vuur, giet in een afsluitbare pot en laat afkoelen tot 43 °C. Voeg de starter toe en meng goed. Sluit de pot en laat 5-12 uur fermenteren bij 38-43 °C in een yoghurtmaker of vergelijkbaar apparaat.
Lekker simpel, gebruiksvriendelijk en 'straight forward'. Een elektrische yoghurtmaker houdt de temperatuur van de melk constant voor je zodat je dit niet steeds zelf in de gaten hoeft te houden. Je doet een liter melk met yoghurtculturen in de yoghurtmaker en bepaalt hoe lang je de yoghurt wilt laten fermenteren.
*Maar wat met het energieverbruik, denk je nu? Wel, Moulinex maakte een kleine simulatie en stelde vast dat wanneer je dagelijks eenmaal yoghurt maakt en dit 365 keer per jaar, dan zal dit je maar vijf euro aan elektriciteit kosten.
Doe amandelmelk, kokosmelk, xanthaangum en inuline in een blender. Knip of trek de probiotica capsules open en voeg de inhoud toe. Mix het geheel goed om klontjes te voorkomen. Vul de potjes van de yoghurtmaker, sluit ze af en zet de yoghurtmaker 12 tot 24 uur aan.
Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar.
Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND
Deze levende yoghurtculturen fermenteren met melk, waarbij de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder.
Experimenteer gerust met de fermentatietijd. Laat de bacteriën langer in de warme omgeving inwerken, voor 12 uur of 24 uur bijvoorbeeld. Als je de fermentatie wil stopzetten, stop je de yoghurt gewoon in de koelkast. Daar blijft hij minimaal één week goed.
Andere ingrediënten die je voor je yoghurt nodig hebt zijn: Gelatinepoeder, of agar agar voor een vegetarische variant. Probiotica capsules van goede kwaliteit, liefst met veel bifido bacteriën. Arrowroot.
Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk. Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik minder melk. Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
Het gaat erom dat je melkzuurbacteriën toevoegt, want die moeten hun werk gaan doen. En die zitten in bestaande (gekochte) yoghurt. En hierbij kun je prima 'mixen'. Yoghurt van koemelk kun je prima als starter gebruiken in schapenmelk of geitenmelk etc.
Op de ingrediëntenlijst van biologische yoghurt zie je soms melkpoeder staan. Dat wordt toegevoegd om de yoghurt steviger te maken.
Bij het maken van yoghurt worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan rauwe, volle of magere melk. Dit proces heet fermenteren. De melk gaat hierdoor 'stremmen' (indikken) en verzuren.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Het is wereldwijd de meest onderzochte stam met 1100 wetenschappelijke publicaties en 300 humane onderzoeken. Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
Waarom wordt yoghurt waterig? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Wat is het? Melkkefir wordt gemaakt van kefirkorrels, ook wel yoghurtbloemetjes genoemd en is een soort probiotica. Met deze "bloemetjes" kan een lichtzure melkdrank gemaakt worden die "lichte tintelingen" op de tong geeft. Deze tintelingen worden veroorzaakt door het in de kefir aanwezige koolzuur.
Natuuryoghurt zou het meest ongerepte moeten zijn (en is als product ook het meest wettelijk beschermd) en heeft de grootste concentratie levende culturen.
Rauwmelkse yoghurt wordt niet verhit, en er wordt ook geen verdikkingsmiddel aan toegevoegd, zoals aan de yoghurt die je normaal gesproken in de supermarkt koopt. Als gevolg daarvan is hij wat dunner dan normale yoghurt, iets wat veel mensen juist erg prettig eten vinden.