Zebravinken eieren zijn ongeveer een centimeter groot en er worden meestal 4 tot 7 eieren gelegd. De meeste zebravinken beginnen met het broeden op de eieren vanaf het moment dat het 3e ei gelegd is. Zebravinken leggen elke dag een ei erbij, tot het broedsel compleet is.
Bij zebravinken (en vele andere soorten) hurkt de pop in de 'paar positie', waarbij ze haar staart optilt en trilt. Het mannetje zal de pop een zogenaamde 'cloacale kus' geven, waarbij de geslachtsdelen van de twee vogels kort contact maken.
Zebravinken bouwen een kogelvorming nest van diverse materialen. Daarin legt het vrouwtje vier tot zes eieren. Na ongeveer 12 dagen broeden komen de eieren uit.
Het kweken van de Zebravink
Over het algemeen hebben ze geen specifieke voorkeuren voor een nestkastje, maar kunnen ze bijna overal wel in broeden. Uiteraard hebben ze wel nestmateriaal nodig om een nest te kunnen bouwen.
Nooit 2 koppels zebravinken samen in een kooi!
Er is echter wel één vaste regel, doe nooit 2 koppels zebravinken samen in een kooi. Het gaat meestal fout als je 2 koppels bij elkaar in 1 kooi doet, de zebravinken gaan ruzie maken met elkaar. De 2 koppels zebravinken kunnen elkaar verjagen, aanvallen of achterna zitten.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Ze slapen liever in halfopen nestkastjes dan op takken of stokken. Zebravinken zijn winterhard maar een tochtvrij nachthok in de volière, waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur.
Zebravinken mogen allerlei soorten fruit en groente, zoals sinaasappel, sla, appel, ijsbergsla, komkommer, meloen, etc. Het enige wat écht giftig is voor vogels is avocado. Daarnaast mogen ze ook sommige soorten planten, zoals bijvoorbeeld paardenbloem bladeren.
Zebravinken kunnen over het algemeen zonder problemen met diverse andere soorten vogels samen gehouden worden in een volière, denk bijvoorbeeld aan japanse meeuwtjes, zilverbekjes, amadines, rijstvogels, etc. Zolang de volière uiteraard groot genoeg is, en er voldoende nestgelegenheid aanwezig is.
wat bij zebravinken meestal aardig groot is en kun je rekenen op 10 a 15 jongen per ronde per 3 koppels. het beste is dus eerst te bekijken is je voliere ruim genoeg? zoja. dan zou ik er 3 popjes bij zetten.
Het standaardvoer van een Zebravink bestaat uit een zaadmengel voor tropische vogels aangevuld met graszaden en trosgierst. Ze eten geen gepelde haver, kemp- en lijnzaad. Daarnaast lusten ze graag groenten en fruit zoals ijsbergsla, komkommer, appel, opengebroken druiven, verse vijgen en opengesneden verse suikermaïs.
De jongen kunnen gelukkig aardig goed stapelen en passen en meten, dus maak je niet te snel zorgen. Binnen maten van nestkastjes van 10 bij 10 centimeter als bodemoppervlakte zijn over het algemeen voldoende voor zebravinken.
De eitjes hebben een wat lichtgroene tot witte kleur. Na 13 tot 14 dagen broeden door beide geslachten zullen de jongen uit het ei komen. Meestal begint het popje al na het 3e ei met broeden. Het mannetje en het popje wisselen elkaar elke 2-3 uur tijdens het broeden af.
De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranje wangen, die het vrouwtje (popje) niet heeft. Bij de witte zebravinken kan men het geslacht zien aan de kleur van de snavel. Het mannetje heeft dan een snavel met een donkere oranje kleur, het vrouwtje heeft een lichtoranje gekleurd snaveltje.
De temperatuur in de natuur kan makkelijk 40 graden worden, maar daarentegen kan het 's nachts soms ook vriezen! Dit is een van de eigenschappen van een droog woestijnachtig klimaat. Zebravinken zijn daarom ook bestand tegen ons koude klimaat en kunnen het gehele jaar in een volière overleven.
Kanaries en zebravinken kunnen alleen samenleven als ze heel veel ruimte hebben. Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is.
Ben je van plan 1 koppel zebravinken in huis in een kooi te houden? Dan zijn de minimale maten 60x40x40cm, maar let op, groter is altijd beter! De breedte is altijd belangrijker dan de hoogte. Zebravinken, eigenlijk alle vogels, vliegen voornamelijk heen en weer of schuin omhoog en naar beneden.
Zebravinken zijn winterhard en kunnen het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Andere prachtvinken, zoals de wat minder bekende Bichenowastrilde, zijn erg slecht bestand tegen kou en vocht.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Wanneer de zebravink jongen geboren worden, hebben ze de eerste 24 uur nog geen eten nodig. Maak je dus geen zorgen als je de eerste dag nog geen eten in de kropjes van de zebravink jongen ziet. Zodra het zebravinken jong geboren is, eten de ouders de eischaal van het jong op.
In de natuur eten zebravinken allerlei zaden, waaronder diverse graszaden. Echter het aanbod is wisselend en veel zaden zijn ook seizoensgebonden, waardoor ze niet het hele jaar te vinden zijn. Het grote verschil met de voeding in de natuur en gevangenschap is de versheid.
Bij de zebravinken kennen we inmiddels een groot aantal mutaties. Naast de grijze wildkleur kennen we o.a. de volgende mutaties: bruin, bleekrug, masker, wit, bont en getekend, zwartborst, oranjeborst, blackface, zwartwang, pastel, witborst, wang, isabel, agaat, gekuifd en geelsnavel.