4G is snel en blijft nog jaren actief
Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
Op dit moment zijn er al veel 5G toestellen te koop. Daarnaast heb je een abonnement nodig dat 5G verbinding ondersteunt. Let op: Een 5G toestel gebruik je ook als je een 4G mobiel internetabonnement hebt. Je haalt dan alleen niet de hogere 5G snelheden.
De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Ook kan 5G meer verbindingen tegelijk ondersteunen. Ten slotte is 5G ingericht op het leveren van een betrouwbaardere verbinding met een kortere reactiesnelheid dan bij 4G.
Je hoeft verder niets te doen. Heb je een Android telefoon? De meeste toestellen ondersteunen bellen via 4G of wifi, zie onderstaande lijst.
Wat jouw 4G kosten precies zullen zijn, is afhankelijk van je verbruik en provider. De gemiddelde abonnementsprijs voor 4G ligt rond de 40 euro per maand, dit is inclusief een smartphone en 500 MB per maand.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren. De reactietijd in communicatie tussen apparaten noemen we latency.
Met 4G kun je tot tien keer sneller data streamen, razendsnel browsen, Facebooken en foto's uploaden dan met 3G. Verder laden webpagina's veel sneller en kun je ongehinderd mobiel videobellen, ook in HD-kwaliteit. Ook online 3D-games spelen is mogelijk.
Sneller en betrouwbaarder dan 4G
Op het 5G netwerk kunnen hogere hoeveelheden data verzonden worden. Dit zorgt ervoor dat het internet dat je met 5G tot je beschikking hebt veel sneller is. Maar 5G is niet alleen sneller dan 4G, maar ook betrouwbaarder, omdat de vertraging in de verbinding tot drie keer korter is.
En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kunnen veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.
4G+ is sneller dan 4G, maar niet heel veel sneller. Het verschil tussen 4G en 4G+ is te vergelijken met 3G en HSDPA (3G+), en niet met het verschil tussen 3G en 4G. De maximale snelheden voor 4G en 4G+ zijn respectievelijk 150 en 225 Mbit/s, ofwel 18,75 MB/s en 28,13 MB/s.
Vanaf 28 juli is 5G beschikbaar bij de drie grote, Nederlandse providers: VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile. Bij VodafoneZiggo wordt 5G al sinds eind april aangeboden, omdat de provider zijn 4G-frequenties hier alvast voor kon gebruiken.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
Dat ligt eraan hoe oud je mobieltje is. Het 4G-netwerk werd uitgerold in 2013. Heb je een telefoon van voor die tijd, dan is hij waarschijnlijk niet toegerust op 4G. Dit betekent dat je geen mobiel internet meer ontvangt als 3G uit de lucht is.
Je bent zuinig op je data
Ook daarom is 4G een slimme keuze. Met dit mobiele internet verbruik je minder data dan je in dezelfde tijd met 5G kan doen. Zo heb je met 4G misschien kleinere bundel nodig voor je Sim Only abonnement dan wanneer je 5G zou hebben. Dat scheelt geld.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
Geen extra kosten: bellen via 4G gaat van je belbundel en gebruikt geen data.
Slimme netwerkwissel zorgt er namelijk voor dat je telefoon automatisch overschakelt op 4G als het Wi-Fi signaal wat zwakker wordt. Als je die uitzet, blijft je telefoon verbonden met je Wi-Fi netwerk.
Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.