Het beste antwoord. tussen de 70 en 80 graden, dat is de temperatuur die bacteriën niet overleeft en je eten niet door gaart. Vlees kun je uren op 80 graden in de oven laten staan, zonder dat het taai of droog wordt.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten. Tijdens het eten kan je daar je eten uit halen en vervolgens opeten.
Buffetwarmers zijn ideaal om je sauzen, groenten of aardappelen warm te houden. Een warmhoudplaat houdt je schalen of pannen warm. Je diner blijft langer warm als je bord is voorverwarmd. Een bordenwarmer werkt ideaal.
De klassieke manier: de oven
Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit. Schuif de bakplaat onderaan in de oven. De ideale temperatuur om een pizza op te warmen is 180°C.
Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
Wil je de aardappelpuree alleen even warm houden terwijl je bijvoorbeeld een visje of stuk vlees bakt? Dan tipt Jeroen Meus dat je het 't beste warm houdt in een pan met een deksel erop. Doe dit op zéér laag vuur, zodat de boel niet aanbrandt. Eventueel schuif je even een warmhoudplaatje tussen de pan en de gaspit.
Temperatuur van de maaltijd
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Antwoord van Jeroen Meus. Je kunt de vis eerst aankorsten in de pan en nadien op een ovenschaal leggen of je kunt de vis ook meteen schikken op een bakplaat met bakpapier en in de oven bereiden. Eventueel kun je de vis nadien even warm houden in een oven op 50°C maar zo gaat de vis sneller uitdrogen.
Wanneer je kiest voor de circulatiegrill stand schakelt je oven afwisselend de grill en ventilator in. Op deze manier blaast de oven om de zoveel tijd hete lucht rond je gerecht.
Tip: Omdat je de frietjes niet allemaal tegelijk kunt bakken, kun je de reeds bereide frietjes warm houden in een schaal met aluminiumfolie of (nog beter) een voorverwarmde oven (ca. 250°C).
Verwarm de oven voor tot 80 ºC. Zet een stapel (ovenbestendige!) borden ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de oven uit en laat de borden tot serveren in de oven staan.
bereidingstip:Puree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185 °C.
Twee dagen. Het Voedingscentrum raadt aan om je maaltijd maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast te bewaren. Op die manier kun je toch nog iets langer genieten van bijvoorbeeld dat overheerlijke stoofvlees, na al dat geploeter in de keuken.
Hoe lang kan ik maaltijden warm houden? Als warme maaltijden niet direct opgegeten worden, moeten ze warm gehouden worden op ten minste 60 °C. Gerechten die langer dan 1 uur worden warm gehouden, gaan in smaak en uiterlijk achteruit en zouden daarom niet meer moeten worden aangeboden.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Een restje boerenkoolstamppot
De boerenkool opwarmen, door het in de koekenpan te doen, met een klontje boter, of met wat spekjes erdoor, maakt dat de smaak alleen maar beter wordt. Je kunt er eventueel ook wat jonge kaas aan toevoegen, waardoor het restje boerenkool meer verzadigd, dus meer lijkt dan het is.
Mensen kunnen het onder meer krijgen door verkeerd ingemaakt, bewaard of bereid voedsel. Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.