Kokosolie is 90% verzadigd vet dat kan helpen om de conditie van de huid van je hond te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en te verbeteren. 68% van het verzadigde vet van kokosolie bestaat uit middellange-keten vetzuren. Deze vetzuren worden in het lichaam eenvoudig en snel door de darmen opgenomen.
Kokosolie (biologisch) - Kokosolie (inderdaad, die ook gebruikt wordt in de keuken) heeft een uitstekende afwerende werking tegen teken en vlooien. Deze lastposten hebben een hekel aan het laurinezuur dat er in zit. Met als gevolg, dat je viervoeter helemaal niet meer aantrekkelijk is.
Kokosolie bevat van nature veel laurinezuur, dat op zijn beurt een bacteriedodend effect heeft. Daarom kan kokosolie katten met vachtproblemen zoals roos, jeukplekken en eczeem, goed helpen.
Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan. Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in. Let bij de keuze voor een etherische olie goed op de kwaliteit.
Van oudsher wordt door sommige mensen aanbevolen de hond knoflook te geven. Dit zou goed werken tegen vlooien. Echter, niets is minder waar. Er is geen bewijs dat knoflook vlooien kan voorkomen of doden.
Hoeveel kokosolie kan je je hond per dag geven? Als je kokosolie als dagelijks supplement gebruikt dan zou je per 5 kilo lichaamsgewicht ongeveer 1 theelepel per dag kunnen geven. Let op: hoewel kokosolie zeer gezond is moet je niet meer dan 1 theelepel per 5 kilo lichaamsgewicht geven.
De dierenarts kan jou adviseren en een aanbevolen dosis geven, maar over het algemeen is het goed om te beginnen met 1xl per week een kwart theelepeltje. Verhoog deze dosis langzaam tot een volle theelepel per 10 kilo lichaamsgewicht. Het gebruik van kokosolie op de huid kan op verschillende manieren worden gedaan.
De werkzame stoffen die het meest worden gebruikt bij de tekenbestrijding voor honden zijn permethrine en imidacloprid. Een combinatie van deze twee vind je bijvoorbeeld in pipetten van Advantix.
Vermijd plekken waar teken graag zitten
Ze houden van een bodem die vochtig blijft en zitten vaak tussen de bladeren, op grassprietjes of op takjes. Blijf tijdens het wandelen op de paden, uit de buurt van overhangend groen en vermijd en voorkom risicoplekken in je tuin, daarover later meer.
Teken zitten graag op kale plekken. Let daarom vooral bij je hond goed op de kop en nek, het kruis, de poten, oksels en oren. Om beter in de oren van je hond te kunnen kijken, kan een zaklantaarn nuttig zijn.
Gewassen kleding kan geen levende teken bevatten
Wel als je ze wast op 60 graden of in de droger. Kledingstukken die niet op 60 graden kunnen worden gewassen, moet je dus goed controleren. Zo kun je voorkomen dat een teek je lang na een natuurwandeling alsnog bijt.
Laurinezuur maakt virussen en bacteriën stuk en doodt ze af. Op deze manier helpt laurinezuur de weerstand van het lichaam op peil te houden en ongewenste indringers tijdig uit te schakelen. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur en zit bijvoorbeeld ook in moedermelk.
MCT olie (MCT oil), ook wel gefractioneerde kokosolie genoemd, is een olie gemaakt van de middellange ketenvetzuren van kokosolie. MCT staat voor de Engelse benaming Medium Chain Triglycerides. Voor het maken van MCT olie wordt kokosolie gebruikt, omdat kokosolie de rijkste bron is van deze specifieke type vetzuren.
MCT Olie vs.
Kokosolie is geweldig om mee te koken en bakken, maar als je vetverbrandende ketonen wilt die de hersenen stimuleren, is MCT-olie beter. Dat komt omdat kokosolie verschillende soorten vetten bevat. Niet al deze soorten zijn even effectief voor energieopslag en vetverlies.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt de gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren.
Tekennest. Meestal leggen teken hun nest in gebieden waar het warm is en de lucht vochtig is. Meestal bevinden ze zich tussen vochtige bladeren en in gras waar veel schaduw over valt.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit. Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!) inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Eenmaal op een mens of dier aangekomen kruipt de teek over het lichaam (met ongeveer dezelfde loopsnelheid als een lieveheersbeestje) op zoek naar een geschikte plek om zich vervolgens - doorgaans zonder dat je het voelt - in de huid vast te gaan bijten. Lees ook: Hoe voorkom je een tekenbeet?
De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Bij ver- keerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers vergroot.
Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.
Teken zijn soms maar 1 millimeter groot, maar zodra ze zich volzuigen met bloed kunnen ze opzwellen tot een doorsnede van een 1 centimeter. Een teek doorloopt verschillende stadia tot hij volwassen is: de volwassen vrouwtjes teek legt eitjes, hier komen (6 potige) larven uit.