Als u de gegevens van een onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen raadpleegt, kunt u ook te weten komen of ze voldoende solvabel is.
Solvabiliteit geeft aan of een onderneming in staat is om aan alle langlopende financiële verplichtingen te voldoen. Rentabiliteit geeft aan hoeveel winst er is behaald met het geïnvesteerde vermogen. Het geeft een beeld van de winstgevendheid van een bepaald bedrijf.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
Wat is een financieel gezond leven? Je bent financieel gezond wanneer jij je in een situatie bevindt waarin je vanuit inzicht en comfort kunt voldoen aan alle financiële verplichtingen en behoeften.
De financiële analyse omvat het bekijken van de balans, winst-en-verliesrekening en andere financiële gegevens van de organisatie. De gegevens worden geanalyseerd om trends en patronen te identificeren die een inzicht geven in de financiële gezondheid van de organisatie.
Financiële stabiliteit kan worden gedefinieerd als een situatie waarin het financiële stelsel – dat uit financiële intermediairs, financiële markten en marktinfrastructuren bestaat – in staat is schokken en onverwachte ontwikkelingen in financiële onevenwichtigheden te weerstaan.
“Schommelt je omzet daarentegen hevig en blijven de kosten grotendeels gelijk? Dan heb je in de goede jaren een bedrijfsrendement van zeker 15 tot 20 procent nodig om financieel gezond te blijven.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd. Stel, het eigen vermogen is 700.000 euro en het totaal vermogen is 2 miljoen euro. Dan is de solvabiliteit volgens de hiervoor genoemde formule 35%.
De jaarrekening geeft inzicht in hoe een bedrijf er financieel voor staat. Ook aanbieders van bedrijfsinformatie, banken en verzekeringsmaatschappijen gebruiken deze openbare jaarcijfers voor hun krediet- en risicoanalyses.
De winst- en verliesrekening wordt ook wel de resultatenrekening genoemd. U kunt de jaarrekening van bedrijven met de omzetcijfers opvragen bij de Kamer van Koophandel of bij GraydonCreditsafe, waar deze terug te vinden zijn in onze Kredietrapporten.
De solvabiliteit kan dus kortweg samengevat worden als de verhouding van het eigen vermogen tot de schulden van het bedrijf. Het is heel simpel. Hoe groter het eigen vermogen, hoe groter de solvabiliteit van het bedrijf. (Aarzel niet om ons glossarium omtrent het solvabiliteitsonderzoek te raadplegen.)
Op de website van de NBB, onder de rubriek 'Balanscentrale', kunt u de jaarrekeningen en de sociale balans, met specifieke informatie over het personeelsbestand, raadplegen. De Balanscentrale stelt op basis van de jaarrekeningen die worden neergelegd, statistieken op voor een bepaald aantal sectoren en rechtsvormen.
Waar vind ik de sectorgegevens van mijn firma (omzet, aantal bedrijven,... )? Op basis van de neergelegde jaarrekeningen stelt de Balanscentrale statistieken op voor een aantal sectoren en rechtsvormen. Deze statistieken, die veel interessante sectorale gegevens bevatten, zijn gratis beschikbaar op de website.
Omzet als zodanig heeft weinig nut natuurlijk, maar veel omzet met relatief weinig winst geeft wel grote kansen en risico's. Als je 1M omzet met 50k winst (5%, komt voor) kun je de winst verdubbelen door maar 5% te besparen op kosten en inkoop... maar als je kosten en inkoop 10% stijgen maak je opeens zwaar verlies.
Als je een ondernemer bent vraag jij je af wat een goede winstmarge is. Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
Uit de jaarcijfers van afgelopen week blijkt dat voedingsbedrijven opnieuw miljardenwinsten hebben gedraaid. Ahold Delhaize kwam uit op 2,5 miljard euro, Heineken maakte 2,7 miljard euro winst, Unilever 8,3 miljard euro en Amerikaans levensmiddelenproducent Procter & Gamble zo'n 12,8 miljard euro.
Een quick ratio boven de 1 wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Dit betekent namelijk dat je als ondernemer je kortlopende schulden kunt voldoen met de liquide middelen. Je bent hiervoor niet afhankelijk van je voorraden.
Wat maakt jouw bedrijf anders of zelfs uniek? Waar zijn jullie beter in?Welke kennis heb je in huis die anderen niet hebben?Welke waarden of bedrijfscultuur leeft er bij jullie, die echt anders is?
Op basis van de literatuur hanteren we de volgende kenmerken van financiële kwetsbaarheid: • leven in armoede; • moeilijk kunnen rondkomen; • het hebben van betalingsachterstanden en/of schulden; • een laag en/of onzeker inkomen hebben; • niet economisch zelfstandig zijn.
Meeste vrouwen verdienen maximaal 1,5 keer minimumloon
Dat betekent dat zij wel financieel onafhankelijk zijn, maar netto maximaal 2 310 euro per maand verdienen. De meeste mannelijke tweeverdieners daarentegen verdienen meer dan dit bedrag: 77 procent.
Situatie waarbij het persoonlijke inkomen uit arbeid of eigen onderneming hoger is dan het wettelijk minimumloon. Financiële onafhankelijkheid wordt door het emancipatiebeleid omschreven als voldoende financiële armslag hebben om jezelf en je eventuele kinderen te kunnen onderhouden.