Hoeveel zout mag je maximaal per dag? De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks niet meer dan 6 gram zout te nemen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Het verminderen van de zoutinname verlaagt namelijk je risico op een hoge bloeddruk.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
6 gram zout staat bijvoorbeeld gelijk aan: 1 kant-en-klare rijstmaaltijd met currysaus en 1 kopje kant-en-klare soep. 1 tosti ham-kaas en 1 kant-en-klare pizza.
Bij personen met een normale bloeddruk werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2.300 mg natrium in 24 uur. Bij een consumptie van 200 gram drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen.
Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
Wanneer je chronisch te veel zout eet, kun je zelfs last krijgen van een vergrote hartspier, hoofdpijnen, hartfalen, hoge bloeddruk, nierziekten, nierstenen, botontkalking, maagkanker en een beroerte. Zo zie je maar dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Te veel zout zorgt ervoor dat je nieren sneller slijten.
Je hebt een opgeblazen gevoel
Als je te zoute maaltijden eet, kan dat leiden tot een opgezette buik en opgeblazen gevoel. Dit komt waarschijnlijk ondat je meer vocht vasthoudt bij een overmatige zoutconsumptie. Een opgeblazen gevoel is vaak ook het resultaat van overtollig gas wat zich in de darmen bevindt.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Volwassen in Nederland krijgen per dag ongeveer 9 gram zout binnen (mannen 9,9 g, vrouwen 7,5 g). De maximale hoeveelheid zout per dag ligt voor kinderen iets lager, namelijk: • 1-3 jaar: maximaal 3 gram, • 4-6 jaar: maximaal 4 gram, • 7-10 jaar: maximaal 5 gram, • boven de 10 jaar: maximaal 6 gram.
De meeste mensen hebben geen klachten van een te hoge bloeddruk. Dit is ook een van de gevaren. Het kan jaren bestaan zonder dat het wordt opgemerkt. Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten.
Hoeveel natrium is teveel? Het advies van het Voedingscentrum aan volwassenen is om niet meer dan 2400 milligram (2,4 gram) per dag te consumeren. Voor de meeste mensen zou 1500 milligram per dag een goede limiet zijn.
Het verlaagt je bloeddruk, verkleint je kans op hart- en vaatziekten en je blijft op gewicht.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
1. Tomaten zijn bieden ondersteuning aan het hart- en vaatstelsel. Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst. U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden.
Normaal ligt de bloeddruk van een gezond persoon op een waarde van circa 120/80 mmHg. Dit kan echter variëren. Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Welke klachten kun je krijgen als je te weinig zout binnenkrijgt? Klachten die kunnen optreden bij een tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen. Uitdroging door diarree of braken is te voorkomen door extra veel te drinken en daarbij zout te eten.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.