Neem nooit meer dan de maximale dosering van 150 mg per dag.
De pijnstiller valt onder de zogenoemde NSAID medicatie (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Dit wil zeggen dat Diclofenac een onstekingsremmer is en pijn- en koortsverlagend werkt. Het is een sterke pijnstiller die alleen bij ernstige pijn gebruikt wordt.
Volwassenen en kinderen ≥ 14 jaar. Oraal: begindosering 25 mg, daarna zo nodig 12,5–25 mg elke 4–6 uur, max. 75 mg/etmaal. Maximaal 3 dagen (bij koorts) of 5 dagen (bij pijn) gebruiken.
Gebruik. Diclofenac kan als tablet of als zetpil worden ingenomen, de dosering en frequentie is afhankelijk van leeftijd en gewicht, voor volwassenen geldt meestal een dosering van drie maal daags 50 mg.
Diclofenac komt in tabletten van 50 mg en tabletten met vertraagde afgifte (retard) van 75 mg. Uw arts schrijft u de juiste dosering voor. Neem het tablet in op een lege maag met wat water.
Je neemt de dosis meestal verdeeld over twee à drie keer in. De arts of apotheker kan een andere dosis voorschrijven. Houd je aan deze dosering. Neem nooit meer dan de maximale dosering van 150 mg per dag.
De onderzoekers concluderen dat diclofenac het risico op hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen verhoogt in vergelijking met ibuprofen, naproxen en paracetamol. Ook pleiten ze voor duidelijk zichtbare waarschuwingen op de medicijnverpakking van diclofenac.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen. Diclofenac heeft minder kans op maagdarmproblemen en meer kan op hart- en vaatziekten.
In principe kun je diclofenac blijven gebruiken zolang je klachten blijft houden. Meestal is er een hogere onderhoudsdosering nodig (75-100 mg retard tablet). Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Veel mensen krijgen last van een geïrriteerde maag.
In dat geval zal de arts eerst een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals diclofenac. Als dat onvoldoende helpt, zal de arts doorverwijzen naar een reumatoloog. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint na 1 uur.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Neem nooit meer in dan de door uw arts voorgeschreven dosis. - De startdosering is meestal 75-150 mg diclofenacnatrium per dag. - De maximale dosering is 150 mg per dag. - Voor lichte klachten of langdurige behandeling is 75 mg of 100 mg meestal voldoende.
Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende, dan kan de arts ook een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Werkt dit onvoldoende, dan kan uw arts tramadol voorschrijven.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.
Voorbeelden van NSAID's zijn ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib. Bekende merknamen zijn o.a. Brufen®, Nurofen®, Voltaren® of Apranax®. Het acetylsalicylzuur (Aspirine®, Aspegic®) wordt ook tot de NSAID's gerekend.
Diclofenac, een pijnstiller die veel gebruikt wordt, verhoogt de kans op hart- en herseninfarcten. Het spul is net zo schadelijk als Vioxx, de pijnstiller die om diezelfde reden in 2004 van de markt werd gehaald. Er wordt geschat dat het gebruik van diclofenac in Nederland vier doden per week veroorzaakt.
Naproxen of diclofenac (NSAID)
Deze pijnstillers vallen in de groep NSAID en zijn een aanvulling op paracetamol. U krijgt 1 van beide pijnstillers mee naar huis. U mag deze samen met paracetamol gebruiken.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende, dan kan de arts diclofenac voorschrijven. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Diclofenac geeft een interactie met betablokkers waaronder ook de sotalol valt. Betablokkers zijn middelen die worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartfalen, angina pectoris en hartritmestoornissen, maar ook bij migraine, gespannenheid en te snelle schildklierwerking.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Let op: bij het gebruik van diclofenac is er kans op maag-/darmzweren en -bloedingen. Ben je ouder dan 70 jaar, heb je eerder een maagzweer of darmzweer gehad, of gebruik je anti-bloedstollingsmedicijnen? Dan is een maagbeschermer nodig. Voor meer informatie kun je terecht bij je arts of apotheker.
Die zogeheten opiaten, zoals oxycodon, zijn in veel gevallen in de plaats gekomen van lichtere pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Door het groeiende gebruik doen zich ook vaker complicaties voor, zoals vergiftiging.
NSAIDs (non-steroidal anti-inflammatory drugs, oftewel ontstekingsremmers zonder steroïden), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn soms verslavend.