Indien een hond zich absoluut niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie, zal hij dit zeker laten merken. Honden kunnen hier verschillend op reageren. Een vaak vertoond gedrag is vermijding. Je hond zal zijn staart plat tussen zijn benen hebben en je bezorgt / gestrest aankijken.
Het is belangrijk om eerst te achterhalen waarom je hond zo onrustig is en de oorzaak aan te pakken. Zorg dat je hond niet te vaak en te lang alleen is en bied hem structuur, beweging, afleiding en volop aandacht. Verder is het belangrijk dat je duidelijke regels voor je dier hanteert.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren.
Negatieve opwinding kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de hond een 'enge' soortgenoot tegenkomt. In deze situaties wordt stress veroorzaakt door angst of onzekerheid, dit toont zich vaak in agressief gedrag. Ook is het te herkennen aan een kwispelende staart die zich strak en smal op en neer beweegt.
Een hond die aan het ijsberen is, oftewel steeds heen en weer loopt, heeft moeite met het inschatten van de situatie. Hij is op zijn hoede omdat hij weet dat er iets mis is, maar hij kan niet thuisbrengen wat. Hij kan daardoor niet relaxen. Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden.
Beeft, trilt of bibbert je hond en je hond is niet nat of koud geworden, dan komt dit beven, trillen en bibberen waarschijnlijk door de stress. Vuurwerk, reizen, kennels of een andere omgeving zijn hier flinke boosdoeners, je hond zal zich het liefst willen verstoppen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Depressieve honden kunnen ook plotseling beginnen huilen of vreemde geluiden maken zonder dat ze pijn hebben. Dit kan dit een teken van depressie bij honden zijn. Dit kan op elk moment van de dag of nacht gebeuren en lijkt een bijna onvrijwillige reactie te zijn op hoe ze zich voelen.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Honden onthouden mensen, plaatsen en ervaringen op basis van associaties die ze bij zich hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld wandelingen onthouden vanwege hun associatie met je wandelschoenen en worden opgewonden als ze zien wanneer je die specifieke schoenen aantrekt.
Tijd die je dagelijks kwijt bent
Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit.
Zorg voor een goede rust plek en dat je hond daar minimaal aaneengesloten een 1,5 uur per dag op kan liggen. Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel.