Bij een rood oog is het witte deel van uw oog rood. De roodheid kan aan één of beide ogen voorkomen. U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. of als u opeens niet meer tegen licht kunt.
Bij een bacteriële conjunctivitis wordt een antibioticum gegeven. Dit kan in de vorm van druppels, zalf of een gel. Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geef effect. Soms is het nodig met ontstekingsremmende medicijnen te druppelen.
Oorzaken van conjunctivitis
Een conjunctivitis kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken.
Een groot deel van de bacteriële bindvliesinfecties gaat vanzelf over. De klachten duren dan meestal een dag of vijf. Om de genezing te versnellen en de klachten te verminderen, wordt soms een antibioticum gegeven in de vorm van oogdruppels of een oogzalf. Soms schrijft de oogarts een zwaardere antibioticakuur voor.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Brandende ogen. Tranende ogen. Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies).
Bij een allergische conjunctivitis geven oogdruppels met een antihistaminicum veelal verlichting van de klachten. Voeg bij hardnekkige en hevige conjunctivitisklachten, prednisolon-oogdruppels toe (max. 3 dagen).
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Een oogontsteking door een virus of bacterie is meestal niet ernstig. Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen. Dat gebeurt via het pus en slijm uit het ontstoken oog.
Een allergische bindvliesontsteking: geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid. Het 'droge ogen' syndroom: geeft pijnlijke, rode slijmvliezen soms met lichtschuwheid en door de irritatie heftige tranenvloed.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
De allergische conjunctivitis geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid. Bij droge ogen kan er een lichte roodheid van de ogen voorkomen. De ogen voelen vaak branderig, soms zelfs pijnlijk aan en kunnen een gevoel geven alsof er iets in het oog zit.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Een uveïtis is een ontsteking in het oog. Hierbij zijn de “uvea”-structuren (iris, straallichaam en vaatvlies) van de oogbol ontstoken, maar ook het netvlies, de bloedvaten in het netvlies en het glasvocht kunnen ontstoken zijn.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Dat betekent dat uw afweercellen delen van het eigen lichaam aanvallen, in dit geval een deel van het oog (bijvoorbeeld het hoornvlies of de iris). Een oog kan ontstoken raken als gevolg van ziekten als psoriasis, sarcoidose, ontstekingsziekten van de darmen en gewrichtsontstekingen.
De bacteriën die in de meeste gevallen een oogontsteking veroorzaken zijn haemophilis influenza, pneumococ en staphylococcus aureus. Er zijn ook enkele bacteriën die behoren tot de geslachtsziekten die in het oog ontstekingen kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn chlamydia trachomatis en gonococ.
Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geen effect. Soms is het nodig om met ontstekingsremmende medicijnen te druppelen. Volg hierbij de instructies van uw arts. Een allergische conjunctivitis kan worden behandeld met druppels die specifiek tegen een allergie in het oog werkzaam zijn.
Conjunctivitis is een bindvliesontsteking van het oog. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het bindvlies (conjunctiva) van het oog is een dunne laag slijmvlies dat veel fijne bloedvaatjes bevat. Het bedekt het wit van het oog.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Diagnose. Met een gebruikelijk oogheelkundig onderzoek kan de oogarts vaststellen of er sprake is van uveïtis. Bij ditonderzoek worden de ogen met de microscoop bekeken waarbij pupillen met oogdruppels verwijd worden, zodat de oogarts het netvlies en vaatvlies kan bekijken (spiegelen).
Uveïtis kan leiden tot blijvend verminderd zien, van gering tot ernstig, en zelfs tot blindheid. Soms ontstaan er andere problemen bij uveïtis: vocht in het netvlies (maculaoedeem)
Heel soms kunt u een oogmelanoom ook zien in uw oog. U ziet dan een donker plekje op de iris dat groter wordt. Of een verandering in de vorm van de pupil. Het merendeel van deze symptomen kunt u ook krijgen bij andere oogziekten die vaker voorkomen.