Aangezien egels de grenzen van hun gebied graag onderzoeken, kan het nuttig zijn de ingang van het huis vlakbij een schutting te plaatsen. Zo zal de egel de opening makkelijker terug vinden. Egels zijn schuwe dieren, probeer daarom de ingang verborgen te houden voor andere dieren.
Vul het huisje tot ruim driekwart op met kurk droog blad of een mengsel van hooi en stro. Het hooi stro mengsel maak je door om en om een hand hooi en een hand stro in het huisje te doen.
De egel is overwegend 's nachts actief. De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap.
Zorg dat de opening niet naar het noorden of noordoosten is gericht. Zet het huisje op een beschutte plek. Egels gaan graag ongezien hun huisje in en uit.
Wanneer men veel struiken in de tuin heeft staan en het is erg beschut en dichtbegroeid, dan kunt u zomaar op een avond of in de nacht een egel in de tuin aantreffen. Ze zoeken graag tussen (dorre) bladeren en in losse grond naar hun voedsel, die ze met hun sterke neus makkelijk kunnen ruiken.
Egelhuis maken
De egels zijn gek op kattenvoer. "Dat is hun lievelingsvoer, daarmee lok je ze naar je tuin", zegt De Jong. "Wat je daarna kan doen is een egelhuisje maken en plaatsen. Een gesloten hok met een buis, waar de egel door kan kruipen, maar bijvoorbeeld een kat niet."
Zo weet je of je een egel in je tuin hebt
Dan heb je dikke kans dat daar 's nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid.
De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'.
Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen! Zorg voor een tuin met veel begroeiing en beschutting.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen. Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Spirituele betekenis egel
Dit dier laat je zien dat je niet bang moet zijn om dingen te delen. Met andere woorden: het is noodzakelijk om jezelf te zijn en om zelfrespect te hebben. Neem de dingen persoonlijk. Vooral als de mensen om je heen niet kunnen zien wat je bedoelingen zijn of je woorden verkeerd begrijpen.
Pak je egel voorzichtig op door een hand onder zijn buik te schuiven en hem op te tillen. Je kunt je egel dan in je handen vasthouden of gaan zitten en hem in je schoot laten zitten. Probeer je egel elke dag ten minste 30 minuten vast te houden terwijl je hem aan het temmen bent.
Breng de egel zo snel mogelijk naar de opvang of laat dit doen door de dierenambulance. Je kunt bij ons 24 uur per dag een egel komen brengen.
Klank. Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid. Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen.
In opgerolde toestand staan de stekels in alle richtingen, dankzij kleine huidspiertjes aan de uiteinden van de stekels. De egel is dan alleen kwetsbaar aan de opening aan de onderzijde, die echter bijzonder klein is en slechts weinig dieren kunnen hem daar aanvallen zonder geprikt te worden.
Het beste antwoord. Ik heb er vaak verbaasd van gestaan hoe goed egels kunnen klimmen, dus via de trap is geen enkel probleem voor het beestje.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Egels kunnen zwemmen, maar tegen steile kanten kunnen zij niet op klimmen.
Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap. Ze overwinteren in een nest gemaakt van bladeren, gras, mos en houtjes of tussen blokken hout in een schuurtje.
De beste plek is een begroeide tuin of bij struiken, een hoop takken met bladeren. De ingang kunt u een beetje maskeren met een paar takjes. Ook het dakje kunt u met bladeren of aarde bedekken. Houtspaanders en stro zijn geschikte materialen voor binnen in het egelhuisje.