Mentale vitaliteit is het vermogen om dagelijks met positieve energie en motivatie te leven.
Mentale fitheid is de conditie van de geest. Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Meet daarom hier je mentale fitheid en kijk wat je kunt doen om mentaal fit te worden of te blijven.
Vitaliteit is veel breder en gaat veel verder dan alleen je gezondheid. Vitaliteit gaat naast iemands fysieke gezondheid of fysieke welzijn, ook over voldoende ontspanning, zingeving en spiritualiteit. In het bedrijfsleven wordt dit ook wel 'duurzame inzetbaarheid' genoemd.
Door gezond te leven wordt je niet alleen fysiek fit, maar ook mentaal fit. Gezond eten, voldoende beweging en genoeg ontspanning geven je meer energie en minder stress in je leven. Zo zit je fysiek én mentaal lekker in je vel.
Mentaal sterk zijn betekent niet dat je je emoties uitschakelt. Het gaat er juist om dat je je in evenwicht bent, op zowel emotioneel gebied als verstandelijk gebied. Het gaat erom dat je om kunt gaan met gevoelens en weet wanneer je naar je gevoelens handelt en wanneer naar wat je hoofd je ingeeft.
Fysiek betekent alles wat met je lichaam heeft te maken. Fysieke gezondheid is een gezond lichaam. Heb je echter mentale problemen dan kunnen die zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, enz.
Achter het begrip mentale inspanning is dat net als bij lichamelijke inspanning mentaal inspannende taken als hoofdrekenen, autorijden, een vliegtuig besturen of een lezing houden, gepaard gaan met toename van fysiologische activatie (ook wel arousal genoemd).
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
Vitaliteit zorgt behalve voor meer energie en een hogere productiviteit, bevlogenheid en betrokkenheid, ook nog eens voor minder ziekteverzuim. Volgens de Atleetfabriek werken medewerkers in een vitale organisatie effectief samen, voelen ze zich betrokken bij de organisatie en presteren ze op de toppen van hun kunnen.
Vitaliteit vormt met de onderwerpen werk & loopbaan, werk-privé balans, geldzaken en ontwikkeling het begrip duurzame inzetbaarheid. Werken aan vitaliteit betekent dus automatisch werken aan duurzame inzetbaarheid. De term gezondheid hangt nauw samen met vitaliteit.
Onze hersenen krijgen dagelijks een grote hoeveelheid prikkels te verwerken. Er komt gedurende de dag van alles op ons af, zoals geluid, beelden en allerlei informatie. Normaal gesproken worden deze prikkels goed verwerkt door onze hersenen. Dit vermogen van de hersenen noemen we 'mentale belastbaarheid'.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Daarnaast blijkt sportdeelname een positief verband te hebben met de sociale gezondheid. Mensen die zich psychisch ongezond voelen of een depressie hebben gehad, bewegen veelal wekelijks, maar sporten minder vaak.
Je neemt minder makkelijk langetermijnbeslissingen, je gedrag wordt impulsiever. Je hebt meer moeite met plannen, organiseren, informatie verwerken, emoties reguleren, je concentreren en voor jezelf zorgen. En om die chaos in je hoofd te bedwingen, steek je ook nog eens een sigaretje op.
Mentale vermoeidheid
Vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het voor jou ook moeilijker zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin en bent soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.
Om stress en mentale uitputting tegen te gaan, is het namelijk belangrijk om de Hippocampus en de frontale lob te stimuleren. En dit gebeurt onder andere door beweging, het luisteren van muziek en genoeg slaap, zoals hij uitlegt in dit interessante mini-college.
Mentale pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, een burn-out of een depressie. U ervaart fysieke pijn, maar hier is geen lichamelijke oorzaak voor te vinden. U heeft bijvoorbeeld geen blessure of andere kwetsuur. De pijn heeft een geestelijke oorzaak.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf. Wanneer je veel stress hebt, kun je overbelast raken.
Mentaal sterke mensen geven anderen niet de macht om hen minderwaardig of slecht te laten voelen. Ze begrijpen dat zij grip hebben op hun eigen acties en emoties. Ze beseffen dat hun kracht ligt in de manier waarop zij reageren op omstandigheden en andere mensen.