cajun spreek uit: ceedjoen. De Cajun-keuken staat bekend om zijn kruidige en pikante gerechten. Ook worden vaak vis en vlees in 1 gerecht verwerkt. Tot de basis ingredienten behoren; uien, groene paprika, bleeksleder, tomaat, knoflook en 3 soorten peper namelijk witte, zwarte en cayenne.
Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en ook zwarte peper. Maar iedere Cajun kok doet daar zijn eigen favoriete kruiden en specerijen bij. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken.
Gedroogde chili
Gedroogde chilivlokken zijn het ideale ingrediënt om wat meer diepte toe te voegen aan een gerecht. Koop kleine gedroogde chili's en stop ze in pepermolentje, zodat je altijd overal wat gedroogde chili overheen kunt doen. Superlekker in pastasauzen of in een mac & cheese.
Als je van goed pittig houdt, dan ben je vast wel bekend met cajunkruiden. Cajunkruiden geven jouw gerechten extra kick met de pittige en kruidige smakencombinatie. Cajun is een kruidenmix die tevens lang goed blijft. Het wordt vooral gebruikt bij vleesgerechten maar past ook prima bij groentes en in sauzen.
Chilipoeder is de verzamelnaam voor een pikant meervoudig specerijenmengsel waarin 4 tot 20 verschillende specerijen en kruiden, zoals Cayennepeper, komijnzaad en oregano verwerkt kunnen zijn. Lya van Kuyk and 165 others like this. Beide zijn lekker en niet heet hooguit een iet wat pittig.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
Onder de soort Capsicum annuum vallen de volgende vruchten: Spaanse pepers (Anaheim), cayennepepers, chilipepers (Chili serrano), paprika, groene en rode pepers. Deze plantensoort levert zeer verschillende gevormde vruchten die verschillen in grootte, kleur en smaak.
Het is scherper dan paprikapoeder, maar ook weer minder scherp dan sommige pepers. Alleen cayennepepers worden hiervoor gebruikt. Sommige vinden de smaak bijzonder scherp, andere vinden het maar flauw van smaak. Scherpte in eten is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur en smaak.
De kruidigheid is echter goed voor het lichaam omdat het helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en zo het lichaam reinigt. In het algemeen wordt de Cajun keuken als heel gezond beschouwd, ook vanwege de kruiding.
Pittigheid. Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
De conclusie kan niet anders zijn dat in de Engelse taal chilipowder in de regel duidt op gemalen (pure) chilipepers, en qua scherpte overeenkomt met de pepers die er voor gebruikt zijn, van mild tot (zeer) scherp.
Cayennepeper is tevens een onmisbaar ingrediënt voor curry. De kleur en de smaak van paprikapoeder hangt af van de onderdelen van de gebruikte paprika: of alleen het vruchtvlees, of ook de stengel, zaadlijsten en zaden mee vermalen zijn. Vooral de zaden maken het paprikapoeder scherper van smaak.
De gumbo cajun melange van Apollo is een typische Amerikaanse mix voor een heerlijke stoofpot met kip en/of chorizo. Dient als heerlijke smaakmaker bij deze gerechten.
Cayenne zorgt voor een betere spijsvertering. Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller en kan helpen tegen o.a. hoofdpijn en spierpijn. Cayennepeper bevat vitamine B, C, E en K en daarnaast ook minerale zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer. Cayennepeper is ontstekingsremmend.
Een van de bekendste Cajun-gerechten is Jambalaya. De Cajun-keuken is vrij pittig en gebruikt veel kruiden. Een typisch 'standaard cajun' - kruidenmengsel bevat in elk geval paprikapoeder (scherp), knoflook, ui, cayennepeper (veel !) en zwarte peper.
De cajun kruiden komen uit Louisiana en wel uit de keuken van Frans-Canadese afstammelingen die halverwege de 18e van uit Acadië in Canada neerstreken in Louisiana. Sinds begin 17e eeuw was Acadië (in het huidige Canada) een Franse kolonie, waar veel Fransen kwamen wonen.
Met Cajun wordt het deel van de bevolking van de Amerikaanse staat Louisiana bedoeld dat oorspronkelijk uit Acadië (Canada) afkomstig is. Het gebied in Louisiana waar de meeste cajuns wonen, noemt men de Cajun Triangle, die grofweg loopt tussen New Orleans, Lake Charles en Alexandria.
Cayenne is een kruid, wat gebruikt wordt voor onder andere cayennepeper. Deze peper wordt gemaakt door een chilipeper te malen en te drogen. Het kruid is genoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, waar het kruid vandaan komt.
Peper De Cayenne is een pittige (Spaanse) rode peper. In onrijp stadium zijn de vruchten nog groen van kleur, maar daarna worden ze vuurrood.
Beschrijving. De Spaanse peper, ook bekend als de 'gewone' peper, lombok of cayenne, is misschien wel de peper die wereldwijd het meest gebruikt wordt. Peper rood/groen/geel/oranje is een verzamelnaam voor de bekende langwerpige chilipepers.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht.
Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Conclusie. Volgens fora staat 1 rode peper gelijk aan 1/3 theelepel aan chilivlokken. Natuurlijk verschilt het wat voor peper je gebruikt, hoe groot deze is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor.