Babykleding. Je hebt vast al eens de babymaten 50-56 of 62-68 gezien, maar waar staan deze maten eigenlijk voor? De maten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden.
Voorzie zeker een 6-tal van deze body's per maat. Overslagbody's in maat 50 en maat 56 zijn een must, maar weet dat veel merken ze intussen ook hebben tot maat 62. Koop ook altijd enkele body's met lange mouwen in het kleinste maatje, ook als je baby in de zomer geboren wordt.
De meeste baby's kunnen bij de geboorte maat 50 aan, want dat is de gemiddelde lengte. Sommige kindjes zijn wat groter en passen daarom bij de geboorte maat 56. Mocht jullie kindje te vroeg geboren zijn dan hebben we ook veel babykleding in maat 44.
Kledingmaat baby
Voor een pasgeboren baby past babykleding in maat 50 meestal het beste. Dit is de gemiddelde lengte van een baby bij de geboorte. Als je baby zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed.
De meeste baby's zullen de eerste weken maat 50/56 dragen. Kleine baby's passen beter in maat 44 en zeer forse baby's zullen maat 50/56 nauwelijks aan hebben. Kies truitjes en rompers met een overslag, een sluiting aan de voorkant. Dat is voor je baby fijner dan kleding aantrekken over zijn hoofd.
We raden je aan om te denken in setjes: rompers, truitjes en broekjes (al dan niet met voetjes). Bij de geboorte heb je een 5-tal setjes nodig van maat 50, maar het kan geen kwaad om ook al een setje van een grotere maat te kopen. Het ene baby'tje komt al wat groter ter wereld dan het andere.
Dit verschilt erg per baby en per voorkeur van de ouders. In de babyuitzet wordt aangeraden minimaal 3 rompertjes aan te schaffen in maat 50/56 en 3 in maat 56/62. De meeste ouders kopen echter van iedere maat veel meer rompertjes in. Daarnaast zal je waarschijnlijk ook een hoop rompertjes cadeau krijgen voor je baby.
Maat 62 is een babymaat die tussen maat 56 en maat 68 zit. Deze maat past bij een gewicht van ongeveer 5 tot 6,5 kg en een hoofdomtrek van 40 cm. Ben je op zoek naar slofjes voor je kleine?
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Bij een baby die tussen de 2 en 4 maand oud is hoort de maat 62. Hierbij hoort een lengte van tussen de 57 en 62 centimeter en een gewicht van 5 a 6 kilo.
Een pasgeboren baby wordt tot de leeftijd van dertig dagen of gedurende zijn verblijf op een neonatale afdeling boreling, neonaat of neonatus genoemd (Latijn: nieuwgeborene). Vanaf dertig dagen tot één jaar wordt een baby zuigeling genoemd.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
Kies voor een pyjama of nachthemd met knoopjes om je baby makkelijk te kunnen voeden. Het heeft geen zin om jezelf meteen na de bevalling in een strakke broek of jeans te wurmen. Laat je lichaam uitrusten en geniet van de eerste momenten met je baby in een comfortabele joggingbroek of (zwangerschaps)legging.
Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.