Veggie of vegan positief effect op de huid
Dit is alleen maar goed, want plantaardige voeding is goed voor een mooie huid en een gezond lichaam. Het zorgt voor voldoende vezels en antioxidanten. Daarnaast worden zuivelproducten vaak minder gegeten, vooral bij een veganistische lifestyle. Dit is ook beter voor de huid.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Zelfs als je het Koolhydraatarm 50-dagen programma hebt geprobeerd, gaan er nog een paar kilo's af als je overstapt op het veganisme. LET OP: veganisme is geen dieet waarmee je snel gaat afvallen. In vergelijking met een normaal, koolhydraatarm dieet, verliezen mensen die veganistisch eten ongeveer 2 tot 3 kilo meer.
Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet.
Op het menu prijken geen biefstukken en karbonaadjes, onze poezen zullen anders gaan eten, enkele medicijnen kunnen niet meer gemaakt worden en sigaretten zullen anders smaken. Naast minder dierenleed zal de wereld ook minder broeikasgassen kennen en wordt het milieu minder belast.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Het klopt dat sommige vlees- en kaasvervangers duurder kunnen zijn. Als je die elke dag in overvloed wilt eten dan kan het inderdaad een dure grap worden, maar dit is niet nodig voor een veganistische levenswijze en zeker niet voor je gezondheid.
Er zijn zo'n 700.000 vegetariërs in Nederland, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Oftewel: zo'n 3% van de totale bevolking. Echter noemt ruim de helft (!) van de Nederlanders zich flexitariër: zij wisselt tussen vlees, vis en vegetarisch. Dat steeds meer mensen bewust minder vlees gaan eten, is een feit.
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Af en toe een biefstukje eten zal zeker niet je talgproductie verhogen en je acne verergeren. Sterker nog, rood vlees bevat veel zink en dat helpt juist tegen acne. In deze blog lees je nog veel meer over de invloed van voeding op je huid.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel!
Vegan bier
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Geadviseerd wordt om dagelijks een supplement van 50µg of wekelijks een supplement van 2000 µg te nemen. Bekijk ook de pagina over vitamine B12 op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme voor onderbouwing van dit suppletieadvies.
Wat zijn plantaardige ijzerrijke producten? Probeer dagelijks peulvruchten te eten, zoals linzen, witte bonen, pinda's, kidneybonen, spliterwten, zwarte bonen, soja(producten), bruine bonen… Keuze genoeg! Niet alleen een goede bron van plantaardig ijzer, maar ook van andere mineralen, eiwitten en vitamines.
Kauwgom is best vaak vegan, zo ook deze fruitgum van AH huismerk. Behalve deze fruitsmaak zijn ook de freshmint, spearmint, peppermint en white varianten vegan. Let op, de varianten met vulling bevatten gelatine en zijn dus niet vegan.
Een plantaardig voedingspatroon bestaat in principe uit het eten van minder of geen dierlijke producten en meer gezonde plantaardige producten, zoals granen, bonen, noten, groente en fruit. Simpelweg betekent dit, dat je naast vlees en vis, ook melkproducten, eieren en kaas iets vaker laat staan.