Bij een meisje plakt u het opvangzakje over de schaamlippen nauwkeurig vast, u begint aan de onderkant. Begin met het plakken van het plaszakje vlak onder het plasgaatje, net boven het poepgaatje. Bij jongens schuift u de penis door de opening van het zakje.
U maakt de geslachtsdelen schoon met lauw water en zonder zeep en droogt ze af.Daarna plakt u het zakje over de penis of over de schaamlippen en vagina van uw baby. De luier kan daar overheen.
Maak eerst het onderlijf van uw kind schoon. Plak dan het plaszakje met de plakstrip op de huid van uw kind. Controleer elke 10 minuten of uw kind heeft geplast. Laat de plaszak niet langer dan 1 uur zitten.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Misschien lijkt het ongemakkelijk, maar plassen in de plaszak kost net zoveel tijd én is net zo schoon als plassen in de toiletpot. In de plaszak zitten namelijk heel kleine korreltjes die van uw plas een soort gel maken. Het wordt dus geen kliederboel. En de zak is groot genoeg om een ruime plas te kunnen bevatten.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Als de klachten niet binnen een week verdwijnen of als de klachten niet draagbaar zijn, neem je contact op met je huisarts.
Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
De plasbuis gaat door de prostaat en de penis. Tussen uw anus (poepgat) en uw penis en rond de plasbuis zitten spieren. Als u die aanspant, kunt u uw plas ophouden.
Zorg ervoor dat uw rug licht hol is. Zet uw voeten plat op de grond en houd uw knieën iets uit elkaar. Ontspan uw bekkenbodemspieren. Laat uw plas rustig op gang komen en pers niet (persen zorgt ervoor dat u uw spieren aanspant en u uw blaas onvoldoende leegt).
Als je je wc-bezoek te vaak uitstelt, kan je blaas aan knijpkracht verliezen. Zo zal je minder goed kunnen plassen en meer kans hebben op blaasontstekingen. Daarnaast kan je er ook nierschade door krijgen. Hou daarom nooit langer dan vier uur je plas op.
Hoe bevestig ik de opvangzak? De beenzak bevestigt u rechtstreeks aan de katheter. Daarnaast kunt u de beenzak aan uw been vastmaken door een beenbandje of beenzakhouder te gebruiken. De nachtzak kunt u 'doorkoppelen' aan uw beenzak.
In principe is het nodig de opvangzak om de zeven dagen te vervangen. In de volgende gevallen moet u de zak eerder verwisselen: Het kraantje werkt niet meer. De zak lekt.
Om de dagzak leeg te maken houdt u de dagzak boven het toilet en opent u het kraantje, zodat de urine in het toilet terecht komt. U kunt de beenband(en) losmaken om beter te kunnen richten. Als de dagzak leeg is, doet u het kraantje weer dicht.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Heb je een blaasontsteking, maar zijn de klachten draaglijk, dan kun je het een paar dagen aankijken. Soms lukt het om blaasontsteking 'weg' te drinken met veel water. Cranberrysap kun je ook proberen: dat zure sap voorkomt dat de E-colibacterie zich aan de blaaswand hecht. Veel vrouwen hebben hier baat bij.
Symptomen van blaaskanker
De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je urine. Opvallend is dat je hierbij geen andere klachten hebt, zoals pijn of het gevoel van een blaasontsteking.
Je kunt een week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Krijg je koorts (38 graden of hoger), voel je je ziek of nemen de klachten (na een antibioticakuur) niet af? Bel dan je huisarts. Het is belangrijk om de klachten van een blaasontsteking goed in de gaten te houden.
Nitrofurantoïne doodt bacteriën. Het komt na inname vrij snel via de nieren in de urine terecht. Daarom is het erg geschikt bij infecties van de urinewegen, zoals een blaasontsteking. Nitrofurantoïne wordt gebruikt bij eenvoudige blaasontstekingen.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Maar dat kan dodelijk zijn, waarschuwt de New York Post. De Post schrijft dat het gevaarlijk kan zijn om te vaak je plas op te houden. Als je het af en toe doet omdat er geen wc in de buurt is, is het geen probleem. Maar als je het constant doet of te lang, dan kan de urine in je blaas je nieren beschadigen.
U voelt uw buikspieren soms aanspannen, dit hoort bij de plasreflex. Pers niet mee. De blaas heeft tijd nodig om leeg te lopen. Het kan helpen om tijdens het plassen te fluiten, omdat het dan onmogelijk is om te persen.