Hierbij wordt in de branche vervaardiging van brood, banketbakkerswerk en deegwaren gemiddeld een bruto marge van 57.9% behaald. Ten opzichte van het voorgaand jaar (2019) is het gemiddeld bedrijfsresultaat is gedaald van 9.4% naar 8.5%.
Bakkerijen hebben gemiddeld een winstmarge van 5% tot 15% . Kleinere, gespecialiseerde bakkerijen met duurdere ambachtelijke producten kunnen een hogere winstmarge behalen, terwijl grotere, meer reguliere bakkerijen met kleinere marges kunnen werken.
Een brood kost gemiddeld 3,50 euro en bevat 22 tot 24 sneden brood. Dat betekent dat je per snee ongeveer 15 cent betaalt. Dat is niet veel, toch? Zeker als je bedenkt dat een snee volkorenbrood vol zit met vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
Je bakt minimaal 12 broodjes per kiepdeel. Wanneer je dat elk uur doet, met 10 openingsuren per dag, en 6 openingsdagen per week, dan bak je 720 harde broodjes.
Brood werd bijna 9 procent duurder. Bij sommige andere graanproducten lag de stijging wat hoger, vooral bij pasta (17 procent). Suiker, zoetwaren en ijs waren gemiddeld 7,8 procent duurder dan een jaar eerder.
Hierbij wordt in de branche vervaardiging van brood, banketbakkerswerk en deegwaren gemiddeld een bruto marge van 57.9% behaald. Ten opzichte van het voorgaand jaar (2019) is het gemiddeld bedrijfsresultaat is gedaald van 9.4% naar 8.5%.
Ambachtelijk brood is weliswaar duurder dan gewoon brood, maar de waarde ervan ligt in de superieure kwaliteit, unieke smaken, gezondheidsvoordelen en het vakmanschap dat in elk brood zit.
Wat verdien je gemiddeld als bakker? Als fulltime bakker verdien je gemiddeld ongeveer tussen de € 11 à € 15 bruto per uur afhankelijk van ervaring.
Om het percentage van de andere ingrediënten te bepalen, delen we het gewicht van elk ingrediënt door het gewicht van de bloem en vermenigvuldigen we het resultaat (dat in decimale vorm is) met 100 om het om te zetten in een percentage . Het is de moeite waard om op te merken dat we door simpelweg naar de percentages te kijken, belangrijke dingen over dit brood kunnen vaststellen.
Een brood bij de warme bakker in jouw straat kost vaak al minstens 3 euro, maar als je naar de supermarkt gaat, is dat al snel een euro of meer goedkoper. De warme bakker oefent een ambacht uit, terwijl het bij de supermarkt meer rond massaproductie draait.
Volgens de laatste cijfers van het Bureau of Labor Statistics is de prijs van een brood het afgelopen jaar flink gestegen. In augustus 2021 kon je een brood kopen voor gemiddeld $ 2,10. En nu, in augustus 2022, kostte datzelfde brood $ 2,50.
Stel je voor: een versgebakken brood, knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Gemiddeld kost zo'n brood zo'n 3,50 euro en bevat doorgaans tussen de 22 en 24 sneetjes. Dit komt neer op ongeveer 15 cent per snee.
Door de vezels in het volkorenbrood is het gezonder dan witbrood. Alle vloerbroden en drie soorten Liefde & Passie-brood worden nu gemaakt van graan van Nederlandse bodem. Als vijf jaar lang wordt het zoutgehalte in de broden stapsgewijs verlaagd. Voor tien broden wordt het zoutgehalte nog eens met 25% verminderd.
Brood heeft een constante vraag en biedt de mogelijkheid om te verkopen op lokale boerenmarkten, supermarkten of rechtstreeks aan consumenten voor een stabiele inkomstenstroom . Speciaal brood kan hogere prijzen opleveren.
Eigengebakken brood is goedkoper
Voor een brood die je zelf bakt ben je tussen de vijftig cent en een euro kwijt, een beetje afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt en of je je meel voor een gunstige prijs hebt ingekocht.
De aantrekkingskracht van bakkerijbedrijven begrijpen
Van de troostende geur van warm brood tot de verwennerij van zoetigheid, gebakken goederen roepen nostalgie en comfort op. Deze emotionele connectie vertaalt zich in een constante vraag, waardoor bakkerijen een veerkrachtige industrie zijn, zelfs in economisch uitdagende tijden .
Baker's Math is de meest effectieve en eenvoudigste methode om de hoeveelheid ingrediënten te berekenen die nodig is in een formule , gebaseerd op het totale meelgewicht dat gelijk is aan 100%. De meeste bakkers begrijpen dat wanneer ingrediënten veranderen, formules moeten worden aangepast om een kwaliteitsproduct te garanderen.
We willen dat onze poolish 20% van de totale bloem is, dus om dat te doen, nemen we het gewicht van de bloem en vermenigvuldigen het met 20% . Nu hoeven we alleen nog de rest van de poolish hoeveelheden te bepalen. We weten dat een poolish 1:1 is (100% hydratatie), dus we gebruiken dezelfde hoeveelheid water als bloem.
500g bloem is perfect voor een familiebrood . 1kg bloem is genoeg voor twee grote broden, drie kleinere broden of een dozijn broodjes (je kunt de broden die je niet meteen gebruikt altijd invriezen). Welke hoeveelheid bloem je ook gebruikt, neem het gewicht van de bloem als 100%.
Gemiddeld is met dit ambacht een maandsalaris van circa €2450 te verdienen. Een zelfstandig werkende bakker met veel dienstjaren en vaardigheden kan maximaal bijna €3000 opstrijken.
De gemiddelde omzet van een Nederlandse bakker in 2021 bedroeg circa €1.036.000.
Bakkerijen produceren de daadwerkelijke gebakken goederen , en deze kunnen worden verkocht voor een groothandelsprijs, detailhandelsprijs of beide. Sommige bakkerijen kunnen hun producten lokaal verkopen en ze regionaal of nationaal verzenden (zie Hoe u koekjes verzendt of Hoe u voedsel verzendt).
Zo verminder je met bijvoorbeeld 3 sneden volkorenbrood per dag je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker. Volkoren- en bruinbrood passen dus in een gezond voedingspatroon. Haal je brood weg, dan kun je deze gezondheidsvoordelen ook halen uit andere volkoren graanproducten.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Turken eten het meest
Van alle Europese landen scoort Turkije het hoogst qua broodconsumptie. Daar eten ze 104 kg brood per jaar.