De interesse opwekken bij je publiek.Je onderwerp en/of hoofdgedachte introduceren.Duidelijk maken wat je wil bereiken (je doel).Kort vertellen hoe je je presentatie hebt opgebouwd.
In plaats van het vertellen van jouw verhaal kun je het publiek hun verhalen laten delen. Kom met een paar grappige en persoonlijke vragen: “Naar welk tijdperk zou je willen terugreizen als je een tijdmachine zou hebben?”, “Wat zou je de eerste dag van je pensioen doen?” of “Wat vond je als kind moeilijk om te delen?”.
Begin met een korte introductie en leg uit waarover deze presentatie gaat, dus: 'Straks ga ik het hebben over...' Zo weet de luisteraar wat hij van jou kan verwachten. Vervolgens vertel je het hele verhaal. Aan het einde van de presentatie vat je het geheel voor de volledigheid nogmaals kort samen.
Om geweldige dia's voor een presentatie te maken, moet je zorgen voor duidelijkheid, bondigheid en visuele aantrekkingskracht. Maak een schets voordat je elke dia aanmaakt, zodat je weet welke informatie je het beste kunt opnemen. Overlaad de dia's niet met tekst of gegevens.
Het is de bedoeling dat je niet in herhaling gaat vallen, aangezien ze je presentatie al hebben aangehoord. Oftewel zorg ervoor dat hij kort en bondig is en met andere woorden. Je stipt als het ware de hoogtepunten aan. Door deze herhaling (op een andere manier) onthoudt het publiek je presentatie beter.
De 'vertel wat je ze gaat vertellen, vertel het ze, vertel wat je hebt verteld'-aanpak geeft de spreker en het publiek houvast: Het geeft de spreker een startpunt en route. En het maakt voor het publiek duidelijk wat er gaat komen en ook wanneer het klaar is.
Je doel wordt duidelijk door de doelgroep te omschrijven, door vast te stellen of je het publiek wilt informeren, instrueren, overtuigen of activeren en door te specificeren wat je de toehoorders precies wilt meegeven. Als je dat laatste deel uitwerkt, heb je ook de boodschap van je presentatie te pakken.
Een bekende maatstaf voor PowerPoint-presentaties is de 10/20/30-regel. Deze regel dicteert dat je ongeveer 10 dia's nodig hebt voor een presentatie van 20 minuten, en dat elke dia een 30-punts lettertype gebruikt. Met andere woorden, elke dia duurt ongeveer twee minuten. Misschien werkt de 10/20/30-regel voor jou.
Ga naar het tabblad Diavoorstelling en selecteer in de groep Diavoorstelling starten de optie Vanaf begin. en selecteert u vervolgens Weergave voor presentator tonen.
Door jezelf vlak voor je presentatie een minuut of 2 letterlijk zo groot mogelijk te maken (bijvoorbeeld op het toilet), maakt je lichaam testosteron aan en verlaagt het cortisol-gehalte. Dat zorgt ervoor dat je je zekerder voelt van jezelf. En als je je zekerder voelt van jezelf, heb je minder last van zenuwen.
Gebruik nooit meer dan zes opsommingtekens en per regel niet meer dan zes woorden (liever nog minder) en deel uitgebreide cijferinformatie als een apart document uit.