MADRID – The Wine Spectator heeft de top 100 lijst 2020 voor wat betreft de wijnen bekend gemaakt en een Spaanse rode wijn heeft de eerste plaats weten te bereiken. De 'vino tinto' 2010 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial is gekozen tot de beste wijn ter wereld.
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
Met 87.750 euro is de Château d'Yquem 1811 de duurste witte wijn die ooit verkocht is. Sommelier Christian Vanneque is de nieuwe eigenaar van de wijn.
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Tussen de 8 en 16 euro vind je geweldige wijnen, waar de wijnboer aandacht aan heeft besteed. Ook in de categorie 5 t/m 8 euro heb je wijnen die erg goed smaken, dit zijn meestal wijnen van wijncoöperaties. In het segment boven de 16 euro vind je vaak de wijnen van de grotere namen, top wijngebieden en top wijnboeren.
Eerder schreven we al een artikel over de beste Italiaanse wijnstreken. Komen de beste Italiaanse wijnen dan ook uit deze streken? Over het algemeen wel. Iedere wijnliefhebber kent toppers als de Barolo, de Barbaresco, de Amarone, de Suave, de Brunello di Montalcino en de Chianti.
Wijn op leeftijd
547 jaar. Dat is de leeftijd van de oudste wijn ter wereld die nog drinkbaar is. En deze is te vinden in – jawel – de Alsace! De droge witte wijn ligt veilig opgeslagen in de kelders van Hospices de Strasbourg.
Het gaat om de Petrus 2000, een Bordeaux-wijn gemaakt van Merlot-druiven. Er werden ongeveer 30.000 flessen van gemaakt. Normaliter betaal je voor een fles van 750 milliliter 'maar' 3500 tot 5000 euro.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Italië en Frankrijk produceren ieder grofweg een vijfde van 's werelds wijnoogst. Samen dus bijna de helft. Met z'n beidjes hebben ze niet alleen heel veel druiven, ook de grootste variatie aan druiven, wijnstreken en dus wijnen. Dat maakt ze tot de twee spannendste wijnlanden.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
LONDEN - Lekkere wijn hoeft niet duur te zijn. De meeste mensen proeven geen verschil tussen een fles van 5 euro uit de supermarkt en een fles die grofweg het zesvoudige kost. Dat blijkt uit Brits onderzoek waarover de BBC donderdag berichtte.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
De grootste verschillen
In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben. Een chardonnay wijn heeft een lagere zuurgraad en is daardoor meestal wat zachter van smaak.