Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Het zuurstofgehalte in het bloed wordt saturatie genoemd. Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd.
Wat zijn de gevolgen van lage saturatie? Te weinig zuurstof in bloed kan leiden tot klachten zoals sufheid, benauwdheid of onrust. Door een longziekte kan uw saturatie dalen naar minder dan 90% SpO2.
' Als een hypoxemische patiënt met COVID-19 met zuurstof wordt behandeld, zal een zuurstofsaturatie van 92%, gemeten aan de hand van een pulsoxymeter, worden beoogd, onafhankelijk van de fase van de aandoening waarin de patiënt zich bevindt.
Een waarde onder 90% wordt desaturatie of hypoxemie genoemd. Dit begrip moet niet verward worden met hypoxie waarbij de organen onvoldoende zuurstof krijgen. Bij langdurige hypoxemie en/of hypoxie kan gezondheidsschade optreden. Als de zuurstofsaturatie onder de 80% zakt, kan er gezondheidsschade aan organen optreden.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
De saturatie kan gedurende de dag schommelen. Deze veranderingen kunnen komen door de beschikbare zuurstof of door inspanningen. In sommige gevallen kan dit lager zijn dan de norm. Een zuurstofsaturatie lager dan 90% SpO2 is vaak al alarmerend.
In de medische wereld wordt een waarde van 95% of hoger (SpO2) gezien als een normale waarden voor een gezond persoon. Bij waarden van 90% of lager is er sprake van een alarmerende situatie en dient direct contact te worden opgenomen met een medisch specialist.
Hoewel gezonde mensen een saturatie van ongeveer 100% hebben, en een saturatie lager dan 95% als afwijkend wordt gezien, zijn er mensen die in normale toestand een saturatie onder de 90% hebben. Deze mensen hebben COPD, een longziekte die wordt veroorzaakt door met name roken.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Ook zonder saturatiemeter is het vaak mogelijk om een indruk te krijgen van de zuurstofsaturatie van het slachtoffer. Iemand met roze slijmvliezen (lippen) heeft doorgaans een normale saturatie (uitgezonderd koolmonoxide vergiftiging).
Gebruik zoveel mogelijk dezelfde vinger om uw saturatie te meten, bij voorkeur uw wijsvinger. Zorg er wel voor dat de vinger welke u wilt meten, schoon, vetvrij en op de juiste temperatuur is. Ook het gebruik van nagellak of kunstnagels kan de zuurstofmeting negatief beïnvloeden.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.
Eet natuurlijk voedsel. Zuurstofrijk eten kan je zuurstofgehalte in je bloed doen verhogen. Groentes zoals koolsoorten, broccoli en selderij zijn van nature zuurstofrijk en kunnen je net die boost geven die je lichaam nodig heeft.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Een tekort aan zuurstof in de hersenen kan komen door inwendige of uitwendige oorzaken. Denk bij uitwendige oorzaken aan te water raken, op grote hoogte blijven, koolmonoxidevergiftiging, gebruik van alcohol of drugs of een ongeval of verstikking.
Zuurstoftekort kan tot allerlei restschade leiden met als eerste de aantasting van geheugen en cognitieve stoornissen. Deze gevolgen worden lang niet altijd onderkend. Bij een langer durend zuurstoftekort ontstaat ook neurologische uitval.
Mogelijke oorzaken voor een lage waarde zijn: Te weinig rode bloedcellen. Fout bij hemoglobine. Te weinig zuurstofopname (vb.
Slaapapneu en snurken
Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Iemand wordt hier onbewust wakker van, waarna de ademhaling weer op gang komt.
Saturatie is de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Het is belangrijk om je zuurstofgehalte in de gaten te houden, omdat je lichaam voldoende zuurstof nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zeker voor mensen met een longaandoening als COPD of astma, hartpatiënten of sporters kan saturatie meten zinvol zijn.