Dit gebeurt er met jou als je 20 weken zwanger bent
Met 20 weken voelt de zwangerschap al veel vertrouwder. De kans op een miskraam is enorm afgenomen en je gaat je fysiek aanpassen. Het wordt nu tijd om na te denken over lichaamsbewustzijn en ontspanningsoefeningen als voorbereiding op de geboorte.
Jouw inmiddels 25 centimeter lange buikbaby heeft nu ook echte nageltjes. Althans, ze zijn nog niet helemaal zoals onze nagels zijn. Ze zijn veel zachter en te vergelijken met vliesjes.
Ook als de baby ineens stukken minder gaat bewegen en als je een ongerust gevoel hierover hebt mag je altijd bellen. Vaak voel je de baby ook minder of niet als je zelf druk bezig bent. Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen.
De grove motoriek gaat over grove bewegingen, zoals zwaaien, wijzen, rollen, kruipen en lopen. De fijne motoriek gaat over het gebruik van de handen en vingers: van het bewust kunnen bewegen en iets vastgrijpen tot het goed kunnen vasthouden van een potlood als je kind ouder is.
Een gezonde gewichtstoename is belangrijk, maar zegt niks te zeggen over de grootte van je kind. Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen.
Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks. Maar zodra je baby wakker is, is het actief.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Baby's reageren vaak sterk op – negatieve – prikkels in hun omgeving. Zoals honger of dorst, kou, harde geluiden, maar ook spanningen in de directe omgeving. Uw baby voelt aan wanneer u en/of uw ex-partner gestresst zijn. Bij kinderen tot één jaar is het stress-systeem nog niet helemaal ontwikkeld.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
De 20 weken echo is een medische echo bedoelt om te kijken of je baby geen afwijkingen heeft. M.b.v. de echo kunnen veel aandoeningen die goed zichtbaar zijn (open rug, hartafwijkingen, nierafwijkingen, afwijkingen aan het skelet, open buikwand, gespleten gehemelte ed) worden opgespoord.
Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar.
Tot 24 weken is een baby niet levensvatbaar, vanaf 25 weken stijgen de overlevingskansen naar bijna 56%. Elke week dat een kindje langer in de baarmoeder kan verblijven nemen deze kansen exponentieel toe.
Tijdens een zwangerschap of bevalling kunnen zich soms complicaties voordoen. De meest voorkomende zijn een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, bekkeninstabiliteit, stuitligging, zwangerschapsvergiftiging of een miskraam.
Een voorliggende placenta kan een probleem geven bij de bevalling. Er kan bijvoorbeeld veel bloedverlies ontstaan. Als de placenta in zijn geheel over de baarmoedermond ligt, kan de baby niet op de natuurlijke manier geboren worden en krijgt u een keizersnede.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen.
Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
De veiligste slaaphouding als je zwanger bent is op je linkerzij. Slapen op je buik is niet gevaarlijk voor je baby. Slapen op je rug brengt voor jou en je baby kleine risico's met zich mee. Een goed matras en extra kussens of een voedingskussen kunnen helpen om een prettige slaaphouding te vinden.
Dit doe je door door twee warme handen om je buik te leggen en de buik zachtjes heen en weer te wiegen. Dit doe je zachtjes en ontspannen, waardoor de baby rustig zal worden en jij zelf ook. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans is dat je baby hierop zal reageren.
Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.
Het voelen van je baby geeft een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate je baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd.
20 weken zwanger: jouw symptomen
Gefeliciteerd! Je bent halverwege je zwangerschap! Je hebt al een hele weg afgelegd in deze viereneenhalve maand.