Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Wanneer zijn antibiotica niet nodig? Als je lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, is het niet nodig een antibioticum te gebruiken. Bovendien zijn antibiotica niet effectief bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals bij griep of verkoudheid.
Kaneel bestrijdt virussen, zorgt voor een zaligmakend verwarmend gevoel en verhoogt je weerstand. De stoffen van het kruid hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking. Een leuk extraatje: het kruid geeft een zoete smaak aan je gerecht. Je kan het gerust toevoegen aan je koffie, smoothie of ontbijt.
Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Als antibiotica niet meer werkt, kan fagentherapie helpen: 'Het is geen wondermiddel' Een simpele blaas- of longontsteking zou ons fataal kunnen worden als we niet oppassen, aangezien steeds meer bacteriën immuun raken voor antibiotica. Maar voor sommige bacteriële infecties is er een oplossing: de fagentherapie.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen. Soms zijn enkele bacteriën niet gevoelig voor een antibioticum.
Antibacteriële medicijnen worden ook wel antibiotica genoemd en hebben een groeiremmende of dodende werking op bacteriën. Er zijn verschillende soorten antibiotica. De keuze van een medicijn bij een infectie met bacteriën is afhankelijk van verschillende factoren.
Propolis is een natuurlijk antibioticum tegen bacteriën en schimmels, maar ook werkzaam tegen virussen. Er zijn drie soorten propolis; bruin, rood en groen. Alle drie zijn bij Natuurlijk Martha verkrijgbaar.
De aanwezigheid van antibiotica in de grondstof kan de bereiding van bijvoorbeeld kaas of yoghurt doen mislukken. Vooral yoghurtbacteriën zijn erg gevoelig voor antibiotica. In een enkel geval kan groeiremming in melk van nature voorkomen.
Probiotica herstellen de balans van goede en slechte bacteriën en laten zo je gezondheid en immuunsysteem goed functioneren. Voedingsmiddelen met probiotica zijn bijvoorbeeld karnemelk, kombucha, miso, tempeh, kefir, kimchi, zuurkool en augurken. Het meest bekende voedingsproduct dat probiotica bevat, is yoghurt.
Knoflook bevat antioxidanten
Het was Chester Cavallito die in 1944 het natuurlijke antibioticum voor het eerst vastgestelde. De medicinale werking is te danken aan het actieve bestanddeel van knoflook, allicine. Allicine is een antioxidant met een antimicrobiële werking.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
(fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking. Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed. Omdat acetylsalicylzuur ook ontstekingsremmend werkt, is het vooral te gebruiken bij ontstekingen of wanneer u last heeft van pijnlijke zwellingen na een operatie.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Honing wordt al veel gebruikt in de geneeskunde. Zowel in de gezondheidszorg als in de dierenwereld. (1)Uit recente wetenschappelijke studies is gebleken dat bepaalde soorten honing een antibacteriële werking hebben, zoals Manukahoning.
Soms merk je hier niet veel van en gaat deze vanzelf weer over. Maar het kan zijn dat een bacterie een infectie in ons lichaam veroorzaakt, die niet vanzelf weg gaat. Dan kunnen antibiotica helpen om de infectie te bestrijden. Een antibioticum kan de bacterie doden.