Wat is een verhoor bij de politie?

Als de politie je vragen stelt, omdat ze denken dat je betrokken bent bij het plegen van een strafbaar feit, heet dat een verhoor. Voordat de politie het verhoor start, heb je recht op een gesprek met een advocaat. Ook is je advocaat bij het verhoor zelf aanwezig zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat gebeurt er na een politieverhoor?

Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting. Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurd er bij een verhoor?

De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Waarom politie verhoor?

Wanneer iemand wordt verdacht van betrokkenheid bij een strafbaar feit is het verhoor bij uitstek geschikt voor de politie om meer informatie te verkrijgen. In veel strafzaken draagt de verklaring van een verdachte in belangrijke mate bij aan het bewijs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Hoe lang kan een verhoor duren?

In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

02 Strafrecht verhoor bij politie

39 gerelateerde vragen gevonden

Kun je een verhoor weigeren?

Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Is een verhoor verplicht?

Als u verdacht wordt van een misdrijf kan de politie u verhoren. Voor een verhoor deelt de politie u uw rechten mee. Gaat het om feiten waarop een vrijheidsstraf staat en werd u aangehouden, dan wordt u een advocaat toegewezen op basis van de Salduz-wetgeving indien u er zelf geen hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat.be

Wie is er aanwezig bij een verhoor?

Jij bent de enige die beslist of er een vertrouwenspersoon aanwezig is, maar hij of zij moet wel ouder dan 18 jaar zijn en mag niet betrokken zijn bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht. Deze persoon mag alleen aanwezig zijn tijdens het verhoor, maar mag zich niet met het verhoor zelf bemoeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat is uitnodiging tot verhoor?

Indien u niet aangehouden bent, kan u door de politie worden uitgenodigd om te worden verhoord op een bepaalde datum en uur. Er bestaan daarbij verschillende mogelijkheden: U kreeg een uitnodiging tot verhoor als slachtoffer of als getuige van een misdrijf (d.i. het verhoor Categorie I).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hulp-bij-verkeersrecht.be

Waarom uitnodiging verhoor?

Indien er te weinig bewijs ligt tegen u, als verdachte, kan de politie besluiten om u maar een uitnodiging te sturen voor een verhoor om u toch te kunnen horen over het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, in de hoop dat ze via uw verklaring wel voldoende bewijs verkrijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtadvocatennetwerk.nl

Hoe lang kun je worden vastgehouden?

De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat mag de politie wel en niet?

Strenge regels rond bevoegdheid

Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat betekent aanhouding en verhoor?

Aanhouding door politie. U bent aangehouden door de politie voor verhoor. De politie mag u aanhouden wanneer u verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, ook wel delict genoemd. U wordt vervolgens meegenomen (afgevoerd) naar het politiebureau waar u wordt verhoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridisch.nl

Hoe bereid je je voor op een verhoor?

Tips en trucs politieverhoor
  1. Neem voor het verhoor contact op met een advocaat. ...
  2. U bent de baas tijdens het verhoor. ...
  3. U bent niet verplicht tot antwoorden op vragen van de politie. ...
  4. Realiseer dat de politie niet uw vriend is. ...
  5. Recht op kennisneming van de processtukken. ...
  6. Een verklaring moet aannemelijk zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Kan je aangehouden worden na verhoor?

Arrestatie tijdens of na je verhoor

Tijdens of na het politieverhoor kan je gearresteerd worden of in voorlopige hechtenis worden geplaatst wanneer je wordt verdacht van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van één jaar of meer. In dit geval beschik je ook nog steeds over je rechten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jureca.be

Wat gebeurt er na een verhoor categorie 3?

Bij een verhoor op schriftelijke uitnodiging in categorie 3 is het van belang dat u voor het verhoor contact opneemt met een advocaat. Immers gaat men er in dit scenario vanuit dat een overleg heeft plaatsgevonden. De ondervragers zullen het verhoor niet willen uitstellen om u toe te staan een advocaat te raadplegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op absolvoadvocaten.be

Wat kost een advocaat bij verhoor?

Geen kosten voor advocaat bij verhoor na aanhouding politie

In beide gevallen heeft u deze rechten volledig kostenloos. Dus zowel het spreekrecht voorafgaande aan uw verhoor als de bijstand van een advocaat tijdens uw verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politieverhoor-advocaat.nl

Wat is categorie 4 politie?

Categorie IV: Verhoor als verdachte die van zijn vrijheid werd beroofd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advo-recht.be

Wat is verdachte categorie 3?

Verhoor categorie 3

Je wordt verhoord als verdachte zonder arrestatie, voor feiten waar een vrijheidsstraf op staat. De bijstand van een advocaat is verplicht, tenzij de verdachte daar expliciet afstand van doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vbadvocaten.be

Is het strafbaar om weg te rennen voor de politie?

Zijn straf: een gevangenisstraf van vier maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 maanden (voor een misdrijf). Verder nog één maand hechtenis, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie maanden en een geldboete van € 250,- (voor overtredingen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bsabv.nl

Hoe lang mag je in een politiecel zitten?

Na maximaal 3 dagen en 18 uur na je aanhouding, is er een zitting bij de rechter-commissaris. Die toetst of je geschorst kan worden en naar huis mag (vaak onder voorwaarden, zoals huisarrest en contact- of gebiedsverbod en/of onder begeleiding van jeugdreclassering).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe lang mag de politie je vasthouden voor verhoor?

Ophouden voor onderzoek (9 uur)

Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Kan ik mijn politie dossier inzien?

Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe weet je of iemand is opgepakt?

Bel de lokale politie.

Sommige politiebureaus hebben een specifiek telefoonnummer dat je kunt bellen om erachter te komen of iemand gearresteerd is. Als je dit nummer niet kunt vinden kan de persoon aan de lijn van het algemene niet-noodnummer je vertellen wat je moet doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikihow.com

Waarmee begint het verhoor?

Het verhoor begint met een persoonsgericht verhoor, over uw persoonlijke omstandigheden: wonen, werk, relaties, verslavingen, financieel, etc. Al die leefgebieden komen aan bod.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Populaire vragen