Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Gooi klonterige en stroperige melk weg.
Laat de warme melk door het glas klotsen om te zien of het een dunne vloeistof is of de melk dikker is geworden. Als de melk na het verwarmen klonterig en stroperig is, dan is dat een teken dat hij bedorven is.
Je kan eigenlijk niet eens van een verschil spreken als je het hebt over vetten, lactose, eiwitten en mineralen. Er gaan wel zo'n 10% meer vitamines verloren bij houdbare melk ten aanzien van verse, gepasteuriseerde melk. Maar deze marge is eigenlijk heel minimaal, zeker als je verder gezond eet.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Hoe Kwark invriezen? Kwark invriezen kan dus, maar naast het goed doorroeren na het ontdooien, moet je ook de kwark goed en luchtdicht verpakken. Dit voorkomt het uitdrogen in de vriezer waardoor een soort korrelige substantie kan ontstaan. Ook kan er door niet goed verpakken vriesbrand ontstaan.
Het vriespunt van melk ligt iets lager dan het vriespunt van water. Terwijl water op 0 graden bevriest, bevriest melk pas bij -0,5 tot -0,8 graden.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Moedermelk kan in de koelkast worden ontdooid, gewoonlijk in ongeveer 12 uur. In plaats daarvan kun je het flesje of zakje bevroren melk onder stromend handwarm water houden (bij maximaal 37 °C). Laat bevroren moedermelk niet ontdooien bij kamertemperatuur.
Medela flesjes zijn gemaakt van een veilige kunststof waarin de goede eigenschappen van de moedermelk behouden blijven en zijn de perfecte keuze voor het veilig bewaren van moedermelk in de koelkast of vriezer.
Helaas is het in Nederland vanwege de Warenwet niet toegestaan om je melk eigenhandig te verkopen. In deze wet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Om te bepalen hoeveel afgekolfde melk aangeboden moet worden, kan deze hoeveelheid gedeeld worden door het aantal voeding per dag. Bijvoorbeeld: een baby van 3 maanden oud heeft het gewicht van 5 kilogram. Per dag drinkt hij dus 5 x 150 = 750 milliliter per dag.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Kun je lactosevrije melk invriezen en invriezen? Ja, je kunt melk die lactosevrij is invriezen en het is een fantastische methode om de houdbaarheid te verlengen. Het is mogelijk om het in een luchtdichte verpakking in te vriezen en tot 4 maanden of langer in de vriezer te bewaren.