Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen. Ik hoor je denken “Waar is dat dan allemaal goed voor?” Door het hoge calciumgehalte zijn sardines extreem goed voor onze botten en gewrichten en dienen ze als perfecte vervanger van zuivel.
Sardientjes zijn misschien niet het eerste product waar je aan denkt wanneer je je afslankdieet samenstelt, maar ze zijn zo gezond dat je ze niet mag negeren. Daarnaast helpen ze je ook nog afslanken. Er wordt tegenwoordig aangeraden om minstens twee keer per week vette vis te eten.
Het is aan te bevelen om vijfmaal per week een 100 gram vette vis te eten, zoals ook ansjovis, sardientjes, makreel of zalm. Vette vis bevat daarnaast ook de nodige vitamine A en D en mineralen zoals selenium, calcium, jodium, magnesium, koper en zink.
Goed om te weten: sardines uit blik kun je gewoon in zijn geheel opeten. De kleine graatjes zijn juist een rijke bron van calcium, en het is wel zo makkelijk. Verder bevatten sardines vele verschillende voedingsstoffen die van groot belang zijn voor het goed functioneren van je lichaam.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. De visvangst heeft tegelijkertijd impact op het milieu.
Elke kwartaal verzorgt Boukmans en van Ymen een smaaktest. Vorige maand was dat ansjovis, met Zallo als overtuigende winnaar. Deze maand hebben we liefst 17 soorten sardines getest.
De sardine is net als vele andere vissen, een vette vis. Toch onderscheidt de vis zich van andere vissen als zalm en tonijn door zijn hoge calciumgehalte, en vallen daarom onder de noemer “superfoods”. Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Kwik in vis
Vissen die alleen planten of plankton eten zijn het minst vervuild (bron). Ook het leefgebied van de vis speelt een rol. Vis uit de Stille Oceaan is minder vervuild dan vis uit Europese wateren. Roofvissen als koningsmakreel, tonijn, en paling staan hoog in de voedselpiramide.
Die bezit meer prebiotische vezels dan kikkererwten uit blik. Vette vissoorten, zoals zalm en sardines, zijn een goede bron van eiwitten en dragen bij aan de darmgezondheid.
Hoe je de sardientjes het best eet? Gewoon met je handen. Tijdens mijn bezoek aan Málaga zag ik best veel toeristen de sardientjes met mes en vork eten. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar het best eet je de sardientjes, net zoals kip, dus met je handen.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Ondanks een paar kleine handelingen is het een specialiteit om de 'espetos de sardines' goed te bereiden. Zo is het niet toevallig dat alle sardines ondersteboven aan de spies zitten. Dit komt omdat de espetero de rugvin van de sardines als markeringspunt gebruikt. Vanaf hier kan hij exact langs de graat steken.
40-60 gram per stuk. Wij adviseren 4 sardines per persoon bij een hoofdgerecht.
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.
Het advies van het voedingscentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm."
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Sardientjes dat andere beroemde beessie uit Portugal
Deze voor de Portugezen o zo belangrijke vis wordt niet met mes en vork van een bord gegeten, maar gewoon met de handjes en op een stuk brood. Het Portugese spreekwoord zegt dan ook : Sardinha e Galinha só com a mãozinha (Sardine en Kip eet je alleen met je handen).
Het visje heeft zijn naam te danken aan het eiland Sardinië, waar het vroeger in groten getale voorkwam. De sardine is een straalvinnige vis en heeft een groenbruine rug en zilverkleurige flanken. Net als sprot heeft de sardine dus ook veel weg van een haring, maar dan wat kleiner.
Algemene informatie over ansjovis
Veel consumenten vragen zich bij de aankoop af of ansjovis en sardientjes hetzelfde zijn. Het antwoord is nee. Hoewel beide soorten tot dezelfde familie behoren, is de sardine bijvoorbeeld veel groter dan de ansjovis.
Naast gezonde vetzuren, zijn vette vissoorten rijk aan proteïne en mineralen. Een sardientje bevat minder dan 100 kcal en kan met zowat alles gecombineerd worden. Ook kan je sardientjes rauw eten, uit blik, op de barbecue gegrild of in de oven.