Sommige vlekken zoals vuile regendruppels, wijnvlekken zijn heel lastig te verwijderen omdat zij in het materiaal trekken. Draag derhalve vilthoeden in een lichte kleur niet in de regen: vilt kan welliswaar in de regen gedragen worden, maar de vervuilde regendruppels vormen het probleem.
De wollen hoed is nog steeds gemaakt om te dragen en bescherming te geven tegen kou, vaak ook tegen wat regen en de zon, voor zowel hem als haar, ze zijn dus toch ook praktisch, zodat met een heerlijke wandeling u zo goed als beschermd bent tegen de elementen van de natuur.
Voor het verwijderen van kleine vlekjes kan een zachte, licht vochtige doek met een fijn wolwasmiddel worden gebruikt. Let er op dat hard en langdurig wrijven en te veel vocht de oppervalkte van het vilt aantasten en het materiaal plaatselijk kan doen krimpen en vervormen.
U kunt uw vilt/zijde reinigen door het voorzichtig te wassen in handwarm water met een wol- of fijnwasmiddel. Uitknijpen zonder wringen of wrijven, aangezien dit het voorwerp verder zou kunnen doen krimpen. Goed uitspoelen om achtergebleven zeepresten te verwijderen; deze kunnen de stof verzwakken.
Vilt is waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Vilt is vuilafstotend door de zelfreinigende werking van vilt is het luchten van een vilten product meestal al genoeg. Je kunt eventueel wel afgenomen worden met een koude vochtige doek en het vilt daarna weer droog deppen.
Voordelen van vilt
Het is een goed ademende stof, ze is kleurvast, isolerend en water- en vuilafstotend door de natuurlijke oliën die ze bevat. Bovendien is het materiaal resistent tegen temperaturen van -40°C tot 110°C, ze brandt niet en is geluiddempend en elastisch.
Nat vilten
Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.
Vilt ontstaat door middel van het krimpen en samenpersen van wol met warm water, zeep en beweging. Bekijk je wol onder een microscoop, dan je zie allemaal kleine weerhaakjes. Deze gaan openstaan door warmte. Door wrijving met water en olijfzeep haakt de wol in elkaar en ontstaat er een vilten doek.
Behalve de waarde voor de tastzin is nat vilten ook een prettige manier om te ontspannen. Het is geen techniek waarbij je heel goed moet concentreren – je kunt jezelf best even lekker “verliezen” in het nat vilten. Lekker even wegdromen terwijl je met je handen in de zachte zeep zit.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Om te kunnen vervilten heeft wol warm water, zeep en beweging nodig. Maar de krimp is ook afhankelijk van hoe los of vast je brei- of haakwerk is. Een proeflapje om te zien hoe groot de krimp is, is dus een must.
De meest gebruikte manier om een strohoed te stomen is om een stoomreiniger of de stoomfunctie van een strijkijzer te gebruiken. Je kunt tevens met de hoed naar een hoedenwinkel gaan die een speciaal stoomapparaat voor hoeden heeft, maar dat is meestal niet nodig. Behandel de gehele rand van de hoed eerst met stoom.
De panamahoed, de karakteristieke witte hoed met de zwarte band, is gemaakt van uiterst dun stro van de toquillapalm (Carludovica Palmata), die groeit in het tropische kustgebied van Ecuador.
Dit kan eenvoudig door een laagje water in een pan aan de kook te brengen en uw hoed een aantal minuten boven de stoom te houden. Op deze manier kunt u ook het model weer in uw hoed brengen, mocht deze door omstandigheden vervormd zijn geraakt. Af en toe nevelen met schoon water uit een bloemenspuit kan natuurlijk ook.
Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen.
laagjes droge wol op elkaar gelegd (vlies) op bobbeltjesplastic; wol nat maken met warm zeepwater; plastic en natte wol oprollen om b.v. een stuk plastic buis en over een vlakke ondergrond rollen; controleren of de vezels goed aan elkaar vast zitten; lap vilt kan de wasmachine in om te krimpen; sjaal is gedroogd en ...
Groene zeep: dit is al vloeibaar, dus je giet zo een scheutje bij je warme water en je bent klaar voor het viltwerk. De groene zeep heeft een herkenbare geur. Sommigen zijn er gek op, anderen juist niet. Neutral afwasmiddel: gebruik ik vaak tijdens viltworkshops voor kinderen.
Natte techniek vilten. Recept zeepsop: Schep voor het zeepsop één eetlepel groene zeep in een liter heet water. Laat al roerend de groene zeep oplossen in het water.
Met vilt kan je leuke dingen knutselen, uiltjes, sprookjesfiguurtjes. Ik heb eens een artikel gevonden in libelle, van sprookjesfiguurtjes, en ook uiltjes in een booordevol boekje, je kan een hele familie maken als je wilt. Helemaal onderaan zie je ook een paar foto's van vilten figuren die je zou kunnen maken.
Zitten er kreukels in je vilt? Deze kun je eruit strijken. Gebruik een lage temperatuur en zet de stoomfunctie uit. Voor alle zekerheid kan je ook een theedoek op het vilt leggen en dan strijken, dan loop je zeker geen risico.
Het synthetisch vilt bestaat uit een of meerdere soorten synthetische vezels zoals polypropyleen-, polyester-, polyamide-, acryl-, viscose-, aramide-, glas- of keramische vezels, metaalvezels of gerecycleerde vezels. Ze hebben elk hun specifieke eigenschappen.
Veeg heel licht om geen strepen of beschadigingen te krijgen. Als dat niet afdoende is, maak dan wat lauw water met citroen erin en probeer het vuil er dan zachtjes af te wassen. Veeg de hoed daarna voorzichtig droog en en laat de hoed eerst verder drogen in normale temperatuur.