Met het water in het riool en in de wc-pot hebben de knaagdieren geen moeite, want ratten zijn echte zwemmers. De beestjes kunnen wel drie minuten hun adem inhouden onder water en drie dagen achter elkaar zwemmen is ook geen probleem.
Ze trekken ook heel goed hun plan onder water, maar kunnen niet langer dan 1 minuut kunnen onder water blijven. De voortplanting van ratten gebeurt het gehele jaar rond. Na de ovulatie (6 tot 12 uur erna) wordt het vrouwtje door talrijke mannetjes achtervolgd. Er zijn in die periode makkelijk 200 tot 500 paringen.
Door het gangenstelsel onder water te zetten, kan je ratten in principe verdrinken. Maar eenvoudig is dit niet. Je moet eerst alle uitgangen heel goed afsluiten zodat ze er niet door kunnen ontsnappen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Bruine ratten kunnen goed zwemmen, duiken, springen en klimmen. Ze klimmen echter zelden in bomen. Ze bewegen zich meestal stapvoets voort, soms ook in sprongengalop. De bruine rat is een alleseter, die voornamelijk leeft van eiwit- en zetmeelrijk voedsel.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Met het water in het riool en in de wc-pot hebben de knaagdieren geen moeite, want ratten zijn echte zwemmers. De beestjes kunnen wel drie minuten hun adem inhouden onder water en drie dagen achter elkaar zwemmen is ook geen probleem.
Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar geven vaak de voorkeur aan het leven in een hol en ze kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om ze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
De bruine rat is een behendig zwemmer, hij kan tot wel 72 uur in het water blijven, en is in staat om 77 centimeter hoog en 120 centimeter ver te springen.
Iedere keer als de rat van het rattengif eet wordt de bloedstolling minder. Het gevolg hiervan is dat de ratten sterven aan inwendige bloedingen. Dit kan 3 tot 14 dagen duren totdat de rat voldoende heeft binnengekregen.
Een rat kan in principe door de rioolbuis heen jouw toilet bereiken. Om in jouw toiletpot te komen, moet hij een stukje duiken. Dat kunnen ratten best, maar ze doen het niet zo graag. Daarom zal er zelden een rat in jouw toiletpot opduiken.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
Al eeuwen helpt de hond de mens bij de bestrijding van ongedierte. Niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel tienduizend keer beter kan ruiken dan een mens. Met hun goede neus kunnen ze uitstekend aangeven waar de rattengangen en nesten zich bevinden. Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood.
Ze hebben een karakteristieke geur – knaagdieren verspreiden een naar muskus een ammonia ruikende geur die vooral sterk is in (half) gesloten ruimtes en bij grote aantallen. Als je eenmaal weet hoe muizen en ratten ruiken, dan ruik je hun aanwezigheid direct. Ze kunnen ziektes zoals salmonella verspreiden.
Ratten zijn voornamelijk actief tussen 18.00 uur en 6.00 uur. Ze graven het liefst in losse, droge en licht hellende grond. Soms graven ze tot 3 meter diep, maar over het algemeen gaan ze niet dieper dan 0,5 meter. Ze maken korte gangen met een heel complex gangenstelsel.
Ratten zijn nuttig, omdat ze bijdragen aan het 'opruimen' van de natuur. Ze eten soms dode dieren op.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
rattenkeutels en urine zijn gevaarlijk om het feit dat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen bevatten. Doordat ze hun uitwerpselen de gehele dag overal achterlaten waar ze lopen is de kans groot dat daar ook besmetting op kan treden van ernstige ziekten.
Ratten kunnen dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) in Nederland een risico.
Kunnen ratten klimmen? Zowel bruine ratten als zwarte ratten kunnen goed klimmen. Zwarte ratten zijn er echter iets beter in, omdat ze van nature gewend zijn om in bomen te leven.
Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis. Katten zien de beestjes als een speeltje of als een lekkere snack.