De Little Nipper muizenval is de meest beroemde en bekend muizenval. Het meest succesvolle patent op een muizenval ooit is verkregen op deze val.. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze op zich eenvoudige val de snelste ter wereld is.
Ons advies is om de muis buiten de bebouwde kom vrij te laten op minimaal 500 meter van uw woning af. Laat de muis niet in de buurt van andere huizen vrij waar de muis kan binnendringen en voor overlast kan zorgen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Gaan muizen vanzelf weg? Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Vaak genoeg hoor je dat muizen niet in de val lopen en niets van het aas eten. In dat geval is het aan te raden om na te gaan of er geen ander voedselbron aanwezig is. Als lokaas voor een muis kun je best een blokje kaas, pindakaas met kanariezaad erover heen of een spekblokje gebruiken.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Als lokaas vinden ze pindakaas, chocoladehazelnootpasta of havermout lekker. Smeerbaar lokaas zorgt ervoor dat de muis het lokaas niet snel kan pakken voordat de val werkt. Knijp- en klapvallen doden de muis direct. Gebruik dit soort vallen liever niet buitenshuis, om te voorkomen dat andere dieren erin terecht komen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Je plaatst wat lokaas in de val (bij voorkeur pindakaas). Zodra de muis van het lokaas snoept, klapt de val dicht en is de muis op slag dood. Je kunt ook een inloopval kopen om muizen levend te vangen, maar bedenk wel dat ze aan stress kunnen overlijden als ze te krap worden opgesloten.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
Muizen baren per nest ongeveer 4 tot 8 muisjes en hebben meestal 6 tot 10 nesten per jaar. Hierdoor kunnen enkele muizen snel uitbreiden tot een ware muizenplaag.
Een muis is een nachtdier. Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel.
Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen.
Gebruik de Kruidvat Muizenlokdoos veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. De Kruidvat Muizenlokdoos is een kant-en-klaar lokdoosje tegen huismuizen. Elk doosje bevat 2 zakjes van 15 gram lokaas.
Muizen lokken
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Muizen kunnen ook via de regenpijp naar boven komen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Muizen eten gif meestal niet vanwege de geur
Muizen hebben een geweldig reukvermogen en dat is meestal de reden waarom ze van gif afblijven: er is iets aan de geur dat ze niet helemaal vertrouwen! Deze extreem goede reukvermogen helpt hen in leven te blijven, vooral als het om muizenvallen of gif gaat.