Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze 'vage klachten' kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
De symptomen die hierbij horen zijn: een toename of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijvingen.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
De hormoonschommelingen die zich in je lijf kunnen afspelen, kunnen ervoor zorgen dat je minder energie hebt, je minder vrolijk voelt of niet lekker in je vel zit. Het kan ook fysieke klachten met zich meebrengen, zoals hoofdpijn of migraine, buikpijn, rugpijn of huidproblemen.
Deze misselijkheid ontstaat door de hormonale veranderingen in je lichaam. Menstruatie. Ook tijdens je menstruatie veranderen de hormonen in je lichaam. Daarom kan de menstruatie ook misselijkheid veroorzaken.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.
Oestrogeen is een mogelijke veroorzaker van migraine. Bij ongeveer 60% van de vrouwen met migraine is het optreden van de aanvallen gerelateerd aan de menstruele cyclus. Dit wordt ook wel hormonale migraine genoemd. Vrouwen kunnen migraine krijgen wanneer de oestrogeenniveaus in hun lichaam veranderen.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
De internist-endocrinologen richten zich op ziekten die ontstaan doordat organen teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaken en aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Te veel xeno-oestrogenen uit je voeding of gifstoffen uit je omgeving kunnen zorgen voor hardnekkige vetopslag en een traag werkende schildklier zorgt ook voor een lage vetverbranding. Kortom: gezond eten maar toch vet of vocht vasthouden wijst ook vaak op een hormonale disbalans.
Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.