Wie geld spaart bij een bank, krijgt rente. Wie bij een bank leent - bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning - moet rente betalen. Banken bepalen de hoogte van de rente op basis van kosten, risico en een winstopslag.
Meer precies: de rentestand hangt af van de vraag naar en het aanbod van leningen en besparingen. Als er veel aanbod van spaargeld is of weinig vraag naar leningen, dan is de rente laag. En als er meer vraag is naar leningen, dan wordt de rente hoger.
Hoe de rente wordt berekend
Dit wordt als volgt berekend: het rentepercentage dat geldt voor de saldoklasse, gedeeld door 365 (dagen in het jaar), vermenigvuldigd met het saldo. In een schrikkeljaar wordt het jaar op 366 dagen gesteld. Alle genoemde rentepercentages zijn nominaal en op jaarbasis.
De hoogte van de hypotheekrente hangt af van verschillende factoren, zoals: de vraag en aanbod op de markt, de rentevaste periode, de vorm (lineair of annuïteitenhypotheek) en hoeveel eigen geld je in een woning stopt.
Hij verwacht dat de 10-jaars staatsrente eind 2023 op 2,35% zal liggen en dat daarmee ook de hypotheekrente voor langere rentevaste periodes gaat dalen. Op basis daarvan kan de ECB de depositorente mogelijk eind 2023 wat verlagen.
Spaarrente verwachting 2023 en 2024
Op de middellange termijn is te verwachten dat de rentes nog verder stijgen. Een verdere verhoging van de spaarrente tot 1,75% op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen is op de korte tot middellange termijn mogelijk.
Wat gaat de hypotheekrente doen in 2024? In 2024 verwachten zij dat de prijzen verder omlaag gaan met 4%. De hypotheekrente kan licht dalen, maar blijft per saldo hoog. Er worden naar verwachting niet 1% (eerdere verwachting), maar 5% minder huizen gekocht in 2023.
Een hogere rente maakt geld duurder en sparen aantrekkelijker. Mensen en bedrijven geven minder uit, wat de economie afremt. Als de vraag afneemt, drukt dat de prijzen en zo helpt de rente om de inflatie terug te brengen naar het ideale niveau, hoopt de ECB.
Rente is een vergoeding voor het tijdelijk uitlenen van geld. Wie geld spaart bij een bank, krijgt rente. Wie bij een bank leent - bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning - moet rente betalen. Banken bepalen de hoogte van de rente op basis van kosten, risico en een winstopslag.
De hoogste spaarrente ooit in Nederland is 11,6%. Deze rente werd verstrekt in 1980 door een Nederlandse bank. De inflatie was in de jaren 80 hoog wat resulteerde in hogere spaarrentes. De rente op spaarrekening was destijds een stuk hoger vergeleken met de actuele spaarrente.
Wettelijke rente 2% hoger vanaf 1 juli 2023
Vanaf 1 juli 2023 stijgt de rente op krediet van 12% naar 14%. Dit komt omdat de maximale rente bestaat uit de wettelijke rente met een opslag van acht procentpunt. Omdat de wettelijke rente stijgt van 4% naar 6%, wordt de maximale rente automatisch 14%.
'Berekende rente' is het bedrag aan rente dat MUNT u in dat jaar in rekening heeft gebracht. 'Verschuldigde bedragen' is de som van de bedragen aan rente en aflossingen die in dat jaar door u betaald (hadden moeten) zijn.
Hogere hypotheekrente: als je al een hypotheek hebt:
Momenteel kun je de hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten voor ongeveer 2 procent.Dat is extreem laag. Als de rente met 1 of 2 procentpunt stijgt, betekent dat niet automatisch dat huiseigenaren met een lopende hypotheek duurder uit zijn.
De inflatie is te hoog, en dat is al een tijdje zo. De centrale banken proberen met een hogere rente de vraag naar producten en diensten af te remmen om zo de inflatie naar beneden te krijgen. De ECB heeft de beleidsrente in 2022 drie keer verhoogd en ook in 2023 gaat de ECB door met het verhogen van de rentes.
Sommige consumenten, bedrijven of overheden betalen een hogere rente voor een lening dan anderen, en bij sommige banken krijg je een hogere spaarrente dan bij andere banken. Dit komt doordat het risico bij verschillende vragers van geld verschillend is.
Het woord rente duikt voor het eerst in het Nederlands op in 1230-1231 als een Oudfrans leenwoord. Het komt van het vulgair Latijnse *rendita, een verbastering van het voltooid deelwoord reddita van het werkwoord reddere, dat "teruggeven" betekent.
De rente is de vergoeding voor de bank voor het verstrekken van de lening.Met het aflossingsdeel betaalt u de lening terug. Met extra of vroegtijdig aflossen kunt u de lening sneller terugbetalen. Afhankelijk van de soort lening gelden andere voorwaarden voor aflossen.
De belangrijkste oorzaak: de hogere rente op leningen en hypotheken, terwijl de spaarrente niet meestijgt. En dat die spaarrente zo laag is, komt onder andere door ons eigen gedrag, vertelt Amanda Bulthuis, financieel expert Geld.nl, bij Spraakmakers. "Want spaarders blijven toch wel bij de grote banken sparen."
De rente zal niet plots naar beneden duiken
In het voorbije jaar heeft de Europese Centrale Bank de basisrente opgetrokken om de inflatie te bestrijden. Dat had een impact op hypothecaire leningen (die werden duurder) maar ook op de spaarboekjes (die renderen stilaan meer). Dat gaat nooit om grote sprongen.
Op basis van de meest recente informatie zijn de hoogste spaarrentes in Europa momenteel tussen de 0,5% en 3,32% per jaar. De hoogste spaarrente van 3,32% voor een deposito van 1 jaar wordt aangeboden door Haitong in Portugal, op het moment van schrijven.
Langere termijn verwachting (2025-2028)
Een terugkeer naar hypotheekrentes tussen de 1 en 2% achten wij niet waarschijnlijk, maar hypotheekrentes tussen de 3 en 3,5% behoren tot de mogelijkheden.
Lange rente omlaag bij zicht op renteverlagingen door ECB
Die hangt op zijn beurt weer af van toekomstverwachtingen ten aanzien van de rentetarieven van centrale banken. Gedurende de reeks renteverhogingen steeg de 10-jaars staatsrente van nihil begin 2022 naar 3% midden augustus 2023.
Wij verwachten dat de rente op staatsleningen geleidelijk zal dalen richting 1,75% eind 2023 vanwege een krimp in de Europese economie. De hypotheekrente kan dan dus ook mee dalen, maar de daling wordt mogelijk wel beperkt door de gestegen risico-opslag op hypotheken.
Als je naar de actuele hypotheekrente kijkt, zie je dat de hypotheekrente 20 jaar vast hoger is dan de rente 10 jaar vast. Hoe langer je namelijk zekerheid wilt, hoe meer hypotheekrente je betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij 20 jaar vast heb je dus hogere maandlasten dan bij 10 jaar vast.