Er zijn verschillende laminaatmerken verkrijgbaar. De kwaliteit van deze laminaatsoorten verschillen ook. Tot de betere laminaatmerken behoort; TwenterandFlooring, Pergo, Egger, Quick-Step, Balterio, Berry Floor, Meister, Parador, Kronotex en Loc Floor.
Voor de meeste soorten laminaat zal je ongeveer tussen de €10,- en €20,- per vierkante meter betalen. Dit is in vergelijking tot andere vloersoorten vrij goedkoop.
HPL als vloerbekleding
Omdat het materiaal zo sterk is wordt het ook toegepast als vloerbedekking. Je kunt het vergelijken met het gewone laminaat alleen is HPL-laminaat veel sterker en slijtvaster. Je ziet deze vloeren dan ook meestal voor commerciële doeleinden, want het is het sterkste laminaat ter wereld.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Hoe dikker het laminaat, hoe minder het geluid. Zeker in combinatie met een goede ondervloer. Over het algemeen geldt dat hoe minder de ruimte belopen wordt, hoe dunner laminaat je kunt kiezen. Houd bij het leggen van laminaat altijd rekening met de isolatie en kies hiervoor een goede ondervloer.
Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen.
Een laminaatvloer met een dikte van 6mm is vooral geschikt voor ruimtes waar men minder vaak in loopt, zoals een zolder of slaapkamer. Voor de woonkamer raden we aan te kiezen voor laminaat met een dikte van minimaal 7mm. Kies voor extra comfort door het laminaat te combineren met een geluid reducerende ondervloer.
Kliklaminaat bestaat uit vloerplanken die opgebouwd zijn uit verschillende lagen en kan soms zelfs de uitstraling hebben van een echt houten vloer. Kliklaminaat is in tegenstelling tot een houten vloer veel gemakkelijker te leggen; de planken worden namelijk vrij eenvoudig in elkaar gehaakt door het clicksysteem.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Zo hoeft een Rigid Vinyl zeker niet onderdoen voor een laminaatvloer. Rigid Vinyl vloeren zijn wel iets duurder dan een laminaatvloer, dit komt vooral door de grondstof, maar ook door de hogere kwaliteit. De toplagen bij Rigid Vinyl zijn veelal sterker dan bij een laminaatvloer.
Een klik PVC vloer is daarom iets dunner dan een laminaatvloer, maar wel steviger en robuuster. Gemiddeld genomen gaat een klik PVC vloer dan ook langer mee dan een laminaatvloer. Daar staat echter een iets hogere prijs tegenover.
Dunne laminaatvloeren (van 6 millimeter dik) gaan meestal zo'n 6 tot 15 jaar mee.De iets dikkere laminaatvloeren (7 millimeter dik) gaan ongeveer 15 tot 20 jaar mee. En dan heb je nog de dikke laminaatvloeren van 8 millimeter. Deze hebben een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar.
Quick-Step biedt de beste laminaatvloeren op de markt aan. Ze zijn immers niet alleen waterbestendig en vrij van krassen, maar ook uitermate vlekkenbestendig. Schoonmaken ging nog nooit zo vlot. Quick-Step biedt de beste laminaatvloeren op de markt aan.
HDF: de kern van je laminaatvloer
Een HDF-kern met hoge densiteit zorgt voor een steviger kliksysteem (je vloer veert niet op en neer), verhoogt de vochtbestendigheid (je vloer zwelt niet op) en garandeert voor een goede akoestische demping van de vloer. De dikte van een laminaatvloer varieert van 6 tot 12 millimeter.
Woonkamer - De woonkamer is een multifunctionele ruimte die veel gebruikt wordt. Kletsen met visite, spelende kinderen en languit tv-kijken. Deze vloer moet dus veel aankunnen en gemakkelijk te onderhouden zijn. Laminaat, parket en pvc zijn goede vloeren voor de woonkamer.
Levensduur laminaat
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Uitstekend bestand tegen water: laminaat is vochtbestendig en daardoor geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. In sommige gevallen is de ondervloer al aangehecht aan de plank zelf, zoals de vloeren van COREtec. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Wat betreft verminderen van het loopgeluid presteren juist de iets dunnere ondervloeren beter dan de dikkere. PVC, LVT, SPC en vinylvloeren dempen van nature beter het geluid.