De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven. Curry wordt eigenlijk alleen in Duitsland, België en Nederland gegeten. Samen met frietsaus en uitjes vormt curry een friet speciaal.
Ingrediënten: tomatensap, suiker, dextrose, zout, kerrie (MOSTERDMEEL, peper, paprika, chili, kruidnagel, specerijen), azijn, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, johannesbroodpitmeel), kruiden (o.a. SELDERIJ), zuurteregelaar (natriumlactaat), smaakversterker ( ...
De uitvinding van curry wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn-Charlottenburg voor het eerst een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, worcestersaus en andere ingrediënten verkocht.
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn vele varianten mogelijk en het gerecht kent ook regionale verschillen.
Thaise currypasta is het lekkerste als je ze zelf vers kan klaarmaken, maar zoals je merkt moet er een waslijst aan exotische ingrediënten in. Een goed alternatief is om voorgemaakte currypasta te kopen. Onze voorkeur gaat wel uit naar de soorten die je in de Aziatische supermarkt vindt.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
En de winnaar is...
Er is weinig ruimte voor twijfel: ketchup scoort het best op vrijwel elk vlak. Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter.
Ketchup wordt volgens hen gezien als de traditionele saus die bij een speciaal hoort. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en is er geen goed of fout. De frikandel speciaal met curry is de standaard.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Met curry wordt een groot aantal gekruide gerechten omschreven die voorkomen in veel Aziatische landen. Te denken valt aan Thailand, Indonesië en Singapore. In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl.
Een curry is een gerecht dat bestaat uit groenten en vlees of vis die worden gestoofd in een kruidige of pittige saus. Die saus wordt op smaak gebracht wordt met kruiden als kurkuma, komijn, koriander en gember of gele, groene en rode currypasta's. Je serveert vaak met brood of met rijst.
Frietje Tomotto
Het draait allemaal om de saus, die is namelijk gemaakt van mayonaise, curry, ketchup, mosterd, uitjes en paprikapoeder. Nu lijkt dat misschien niet zó spannend, maar als je 'm proeft ben je sowieso verkocht. Dit spicy frietje kun je het beste halen bij Snackbar de Tourist.
Wie kiest voor tomatenketchup in plaats van frietsaus bij z'n patatje om calorieën te besparen, komt er bedrogen uit. Want al zit er geen vet in ketchup, suiker des te meer! Daarom komt Heinz nu met tomatenketchup met 50% minder suiker én zout.
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
In een Zuid-Hollandse snackbar bestel je een patatje flip als je patat met mayonaise en pindasaus zónder uitjes wilt.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Een Friet Super (ook Supertje) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met één frikandel.
Conclusie: dit is de beste saus die je kunt eten als je wilt afvallen. Je kunt, als je écht saus wilt, het best voor ketchup kiezen. Dit heeft vergeleken met de andere sauzen verreweg de minste calorieën en het minste vet. Er zit wel veel suiker in, maar de suikervrije variant komt er dan weer erg goed vanaf.
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember).
In de Thaise curry's zijn dat – in tegenstelling tot de Indiase curry's, waarin gedroogde specerijen worden gebruikt – altijd verse kruiden en specerijen. Vers geeft nog wat extra pit. Groene curry wordt in Thailand gaeng kiaw wan genoemd, en dat betekent zoete curry. Zoet is hij niet per se.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.