Dit is een typische weideplant en groeit dan ook heel veel in paardenweides. Vooral de jonge planten worden graag gegeten door paarden en zijn erg giftig.
Alle delen van de plant zijn giftig voor de mens en de meeste zoogdieren. Bij het eten van de plant wordt het gif opgeslagen in de lever en tast dus uiteindelijk de lever aan. De bloemen zijn twee maal zo giftig als de bladeren.
Zowel de bladeren als de bloemen zijn giftig en het gif wordt permanent in de lever opgeslagen en veroorzaakt daar ernstige schade. De dodelijke hoeveelheid is ongeveer 3 tot 7% van het lichaamsgewicht. Omdat het gif permanent wordt opgeslagen kan het wel 10 jaar duren eer die dodelijke hoeveelheid is bereikt.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Planten en struiken die in de tuin staan, zoals hortensia's en rododendrons, zijn namelijk echt niet goed voor paarden. Normaal gezien zouden ze hier zelf echt niet van eten, maar het snoeiafval wordt zo opgegeten.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
Peterselie en de gezondheid van paarden
Problemen aan het verteringsstelsel komen helaas veel voor paarden. Orale toediening van peterselie is effectief in het verminderen van stress-geïnduceerde maagschade door het ondersteunen van de cellulair antioxidant defensiesysteem (Akıncı et al., 2017).
Het kan vier tot zes weken duren voor u het positieve effect van sint-janskruid merkt. De eerste weken kunt u wel last krijgen van de bijwerkingen. Stop dan niet met het gebruik, meestal verminderen de bijwerkingen als u gewend bent geraakt aan het medicijn. Vaak verdwijnen ze zelfs.
Hypericine heeft een relatief lange halfwaardetijd en blijft meer dan 24 uur in de bloedstroom. Sint-janskruid remt, net als de conventionele antidepressiva, de neuronale heropname van lichaamseigen serotonine, noradrenaline en dopamine. Tevens remt het de heropname van moleculen GABA en L-glutamaat.
Het kruid met gele bloemetjes waarvan je thee of tinctuur kunt trekken, brengt volgens het boek verlichting: het kalmeert en ontspant bij depressie, verdrijft ontsteking en versterkt het immuunsysteem.
via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden.
Beukenhagen produceren meestal maar weinig beukennootjes, omdat ze rond de bloei gesnoeid worden. De (soms beschimmelde) nootjes van de beuk bevatten oxaalzuur, thiaminase en de zeepachtige stof fagine. Deze stoffen kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken wanneer het paard er grote hoeveelheden van binnenkrijgt.
Coniferen groeien overal, in bossen, tuinen, langs weides en als hagen. Vooral de naalden en de takken van de conifeer zijn gevaarlijk voor paarden. Het eten hiervan kan resulteren in benauwdheid, abortus, diarree, hartstilstand, bloedingen, niet- en blaasaandoeningen en nierbeschadiging.
Rabarber is rijk aan oxaalzuur, wat hypocalcemie kan veroorzaken. Symptomen treden enkel op na het eten van zeer grote hoeveelheden.
De liguster is extreem giftig, het eten van deze struik kan binnen enkele uren fataal zijn. Symptomen zijn kort na het eten van liguster diarree, koliek, verminderde coördinatie, stuiptrekkingen, koorts en een versnelde ademhaling en hartslag.
Gewone vlier (Sambucus nigra) zal omwille van de smaak enkel in uitzonderlijke gevallen gegeten worden door paarden, maar is wel licht giftig en kan diaree veroorzaken.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.