Snooze je, dan vergroot je de kans op stress en depressie, blijkt uit het onderzoek. Het snoozen zorgt er namelijk voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Van bewustzijn, naar onderbewustzijn, en weer terug.
Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit.
Stop het snoozen
Eenmaal uit bed is de verleiding om weer terug te gaan en nog even verder te snoozen wellicht minder groot. Zet je wekker zo laat mogelijk. Als je tussen 7.00 en 7.30 drie keer op de 'snooze-knop' drukt, kun je beter je wekker gewoon om 7.30 zetten.
Negen minuten was dus de beste snooze-functie die je kon krijgen zonder een meer geavanceerdere klok te ontwerpen. Daarnaast bestaat de theorie dat je een snooze van 10 minuten of meer de kans op een diepe slaap vergroot, waar je dan weer moeilijker uit zou komen.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
Dit slaap-waak ritme wordt dan ook wel het dag- nacht ritme of Circadiane ritme genoemd. Het wakker worden zonder wekker op basis van de biologische klok is te trainen door goed te luisteren naar je lichaam (wanneer je moe bent), te gaan slapen wanneer het donker wordt en op te staan wanneer het licht wordt.
Snoozen definities
Vervoegingen: snoozede (verl. tijd ) Vervoegingen: gesnoozed (volt. deelw.) uitslapen, langzaam wakker worden, de wekker met tussenpozen laten afgaan vrije tijd Voorbeeld: `Waarom je wekker vroeger zetten en snoozen als je gewoon langer ...
Gesnoozde berichten kun je vervolgens terugvinden in het hamburgermenu aan de zijkant van de app. Hier staat de optie 'gesnoozed'. Op het moment dat de snoozeperiode afloopt, komt de mail gewoon weer in je mailbox. Hier wordt dan in het oranje de tekst getoond met sinds wanneer het bericht uit snooze is.
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Wellicht heb je dan het idee dat je snooze alarm je ongeveer elke minuut weer wekt, maar in werkelijkheid is dit altijd een vast aantal minuten. Ja echt, iedere wekker met snoozefunctie (digitaal, analoog én smartphone) wekt je altijd na 9 minuten.
Apple heeft in al zijn iOS-versies altijd vastgehouden aan de traditionele sluimertijd van negen minuten. Dat is niet handig als je 's ochtends langer wakker wilt worden, maar maak je geen zorgen: We hebben drie slimme omwegen bedacht waarmee je meer tijd kunt winnen als je gevreesde alarm afgaat.
Tijdens het snoozen wordt die slaapcyclus elke 5 a 10 minuten opnieuw onderbroken door je wekker. Je kunt deze slaapcycli dus niet afmaken waardoor je vaak nog meer moe voelt dan wanneer je die ochtend voor het eerst wakker werd.
Controleer alle toestemmingen voor je wekker-app (hier Timely) en kijk naar instellingen als batterijbesparing of automatisch starten. Als je je smartphone voordat je gaat slapen in de niet-storenmodus zet, moet je de rechten controleren bij 'Toegang tot 'Niet storen'' (eveneens te vinden bij 'Speciale app-toegang').