Als Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) speel je een belangrijke rol in het leven van doven en slechthorenden. Je tolkt voor hen in uiteenlopende situaties: van een doktersbezoek of een toneelvoorstelling, tot een nieuwsuitzending op televisie. Ontdek wat je nog meer kunt worden na de opleiding.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tolk Gebarentaal
Een Tolk Gebarentaal werkt meestal zelfstandig en verdient daarbij zo'n €40 tot €50 per uur. Vergoedingen voor reistijd, reiskosten en onregelmatigheidstoeslag komen hier bovenop.
De Nederlandse Gebarentaal is heel belangrijk voor communicatie onderling maar ook voor communicatie met de buitenwereld. Informatie kan toegankelijk gemaakt worden voor ons door middel van gebarentaal. En dat is echt nodig en dus heel belangrijk.
NGT is momenteel een levende taal, die in steeds meer situaties gebruikt wordt. Dus ja, je kunt alles in gebarentaal zeggen, sterker nog: het is een krachtige visuele taal, waarin bijvoorbeeld ook de prachtigste gedichten gemaakt worden.
Bij gebarentaal, het woord zegt het al, worden gebaren gebruikt om met elkaar te communiceren. Een woord is opgebouwd uit klanken en lettergrepen. Dit geldt ook voor gebaren: ze worden opgebouwd uit losse onderdelen. Niet alleen de handvorm en handbeweging is belangrijk.
Deze talen zijn, net als gesproken talen, ontstaan uit de behoefte van mensen om met elkaar te communiceren. Gebarentalen zijn visuele talen: de handen, het gezicht en de ogen staat centraal in plaats van de stem en het gehoor. Gebarentaal is niet universeel. Doven in de hele wereld gebruiken een gebarentaal.
Gebarentalen zijn in principe net zo geschikt om over elk onderwerp te praten als gesproken talen. De gedachte ontstaat vaak doordat mensen denken dat je met je handen alleen over concrete zichtbare dingen zou kunnen praten, misschien wel omdat er zo veel iconische, beeldende, gebaren zijn.
Hoe moeilijk is het om dit te leren? “Het is vergelijkbaar met Chinees onder de knie krijgen”, zegt hoogleraar gebarentaal Onno Crasborn van de Radboud Universiteit. “Het is echt een andere taal met een eigen grammatica en woordenschat. Bovendien moet je leren om met je handen te praten.
Gebarentaal is een taal gemaakt voor mensen die doof zijn of slecht horen. De mensen die slecht horen die hebben een gehoorapparaat, die helpt om de gesproken taal te verstaan. Als dat niet lukt, dan maken ze gebruik van gebarentaal. Door middel van de gebaren kunnen ze iets vertellen/duidelijk maken.
Gebarentaal was lange tijd verboden op school
Gebarentaal zou het leren van de spreektaal in de weg zitten, en dus moesten de kinderen maar leren liplezen. Daarna werd gebarentaal verbannen uit het klaslokaal.
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!
Je kan gebarentaal leren door cursussen te volgen. Maar als je ouders kunnen horen, waar kijk kindjes de gebarentaal dan af? Vanaf 2.5 - 3 jaar, gaan de dove kindjes al naar een speciale school waar ze gebarentaal kunnen leren. Dat is later dan de leeftijd waarop horende kinderen leren praten.
Gebaar voor eten:
Doe alsof je een lepel vast pakt. Stop die in je mond, neem een hapje.
' Salaris: ruim 5000 euro netto per maand. Het startsalaris ligt rond de 4000 euro netto. Een freelancer verdient netto 300 euro per dag.
Een tolk Nederlandse Gebarentaal of gebarentolk verzorgt de communicatie tussen dove/slechthorende/doofblinde mensen en horende mensen. De tolk vertaalt gebarentaal naar gesproken taal en omgekeerd. Een tolk gebarentaal werkt overal waar communicatie nodig is.
Verder worden gebaren ook gebruikt door mensen die niet of (zeer) moeilijk kunnen spreken, omdat ze om een of andere reden niet verstaanbaar kunnen spreken of bijv. ernstig stotteren.
Doven hebben ook een naam in gebaren. Dit heet een naamgebaar. Voor dove kinderen zijn naamgebaren onmisbaar om te kunnen praten over mensen die op dat moment niet aanwezig zijn. Een naamgebaar is vaak afgeleid van een karakter, hobby, uiterlijk kenmerk of beroep, of van de betekenis van de naam van een persoon.
Tussen 1910 en 1980 was het verboden onderwijs te geven in gebarentaal, omdat op een conferentie in Milaan in 1880 was besloten dat doven beter konden leren liplezen. Wat uit de geschiedenis van gebarentalen vooral blijkt, is dat mensen zich niet door wetten laten weerhouden om te communiceren.
Het beste antwoord
Gebarentaal kun je leren bij de verschillende welzijnsstichtingen voor doven. De adressen vind je op de site van het gebarencentrum, http://www.gebarencentrum.nl. De cursussen die zij verzorgen zijn voor ouders, familie en werknemers.
Er bestaat geen universele gebarentaal, maar wereldwijd worden er meer dan 100 verschillende gebarentalen gebruikt. Het is dan ook geen systeem dat is bedacht en nu wordt geleerd; net als gesproken talen ontstaan gebarentalen op natuurlijke wijze.
Deze taal, Nederlands met Gebaren (NmG), helpt om beter te communiceren en om de taal te leren. NmG is een combinatie van de Nederlandse taal met Gebarentaal. Het is sinds kort een officiële taal. Bij NmG blijf je gewoon Nederlands praten maar ondersteun je de belangrijkste woorden met gebaren.
Er zijn verschillende vormen van tactiele gebarentaal, afhankelijk van het gezichtsvermogen, maar de meest gebruikte vorm is die waarbij gebaarders de gebaren aftasten door de handen lichtjes op de handen van de gebarende gesprekspartner te houden.