Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar. Na een jaar kan de knapperige smaak iets verminderen. Wanneer je de pepers uit de vriezer haalt spoel je ze even af met lauwwarm water en ze zijn klaar voor gebruik!
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Chilipeper bewaar je op een koele plek (12-15 °C), maar liever niet in de koelkast. De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Je kunt de chilipeper ook prima invriezen.
Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1 week goed. Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Chilipepers kan je perfect drogen om daarna te gebruiken in een salade, pasta of vis- of vleesgerecht. Leg de pepertjes op een goed geventileerde, warme plaats. Eens ze zijn uitgedroogd, bewaar je ze in een potje.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
Wanneer je pepertjes wilt invriezen zorg dan dat deze apart van elkaar liggen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Kleine pepers zijn beter in te vriezen dan grote pepers, deze kan je het beste in stukjes snijden voordat ze de vriezer in gaan. Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar.
De meest optimale manier om een peper te bewaren is daarom in een goed afgesloten potje gevuld met wat azijn in je koelkast. Zelfs afgesneden exemplaren kunnen zo tot enkele weken goed blijven.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar. Je kunt de peper ook prima invriezen.
Het drogen van chilipepers is een ideale manier om een overvloedige oogst of restjes te bewaren voor later gebruik. Gedroogde pepers zijn veelzijdig en mits op de juiste manier gedroogd, kun je ze later weer vocht op laten nemen door ze in water te plaatsen.
Pittige smaakmaker
Als je een rode peper wilt snijden, begin je bij de steelaanzet. Als deze verwijderd is kan je de pitjes verwijderen. Wil je de peper in ringetjes snijden, dan rol je hem in je handen en draai je hem om, waarbij de zaadjes eruit vallen. Nu kan je de rode peper snijden.
Ze is een heester die enige jaren in pot kan leven, mits ze binnen overwintert want ze kan geen vorst verdragen.
Op scoville-schaal vallen ze tussen de 100.00 en 350.000 eenheden. Zaden van de Madame Jeanette Peper van eind maart tot begin juni bij minimaal 20 °C binnenshuis zaaien of bij voorkeur in een kasje. Na circa 7 weken overpotten en geleiden met touw of Plantenstokjes 25 cm.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Bij de meeste mensen staat een dergelijk potje vaak een jaar tot enkele jaren in de keuken, maar houdbaar is het doorgaans slechts 6 maanden. Of het poeder bedroven is valt altijd moeilijk te zeggen. Ook na 6 maanden is het nog bruikbaar maar de geur, de smaak, en de kleur worden minder sterk.