Zwitserse Gruyere. De originele Gruyère is een van de bekendste kazen ter wereld.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
Mozzarella is de meest bekende kaassoort ter wereld. Het wordt gebruikt in populaire gerechten zoals pizza's, pasta, lasagne, sandwiches, etc. Het vindt zijn oorsprong in het zuiden van Italië en de traditionele vorm omvat buffelmelk. - Mozzarella is een soort zachte kaas die smelt en taai wordt als het wordt verhit.
Top 10: beste kazen ter wereld
Op nummer 1 staat een kaas die haast iedereen weleens gebruik: Parmigiano Reggiano – oftewel Parmezaanse kaas. Onmisbaar over de pasta natuurlijk, al is de kaas ook lekker door risotto of bij klassieke carpaccio. De tweede plek is voor Mozzarella di Bufala Campana.
Deze week vonden in Portugal de World Cheese Awards plaats. Daar werden dit jaar 4.786 kazen uit 47 landen getest door 240 juryleden. Slechts één kaas kon als de winnaar uit de bus komen en dat was dit jaar de Queijo de Ovelha Amanteigado, een schapenkaas uit … Portugal.
De duurste kaas ter wereld is de Pule Kaas.
Deze kaas wordt namelijk gemaakt van ezelinnenmelk uit Servië. Alleen voor de Pule kaas zijn er ongeveer 100 ezelinnen. Voor 1 kilo kaas is er wel 25 liter melk nodig. Hier leg je gemakkelijk 1037 euro voor neer.
Noorse kaas valt in de categorie beste ter wereld. Drie van onze kazen hebben zelfs de World Cheese Awards gewonnen in 2016, 2018 en 2023! Lees over de Noorse melkveehouderijen en ontdek waar je deze heerlijke kazen kunt proeven.
Frankrijk: Frankrijk is zeer bekend als kaasproducent en- exporteur van een breed gamma aan kazen zoals Camembert, Roquefort en brie. Nederland: Nederland is een grote kaasexporteur, vooral van Gouda en Edam. Italië: Italië staat bekend om kazen als Mozzarella en Parmezaan, producten die belangrijk zijn voor de export.
Met meer dan 400 verschillende soorten kaas is het geen verrassing dat Frankrijk een welverdiende reputatie heeft als een van de, zo niet de grootste producent van kaas. Franse kazen zijn culinaire iconen geworden, van de romige en aromatische Camembert tot de pittige Roquefort en de veelzijdige Comté.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Met 38 kaassoorten die oorspronkelijk uit Nederland komen, waaronder wereldwijde favorieten als Goudse kaas en Edammer, is het geen verrassing dat Nederland het land is met de grootste kaasliefhebbers ter wereld!
De meest gegeten kaas in Nederland is de jong belegen Goudse. Geitenkaas: De uitgesproken smaak is licht pittig, ook wel omschreven als een beetje aards of kruidig.
Goudse kaas is een van de meest gegeten kaassoorten en kan met recht Neerlands trots worden genoemd. Het is overal ter wereld te koop en wordt op veel plekken in de wereld geproduceerd.
Tegenwoordig is de populairste kaas ter wereld… Mozzarella .
CHEDDAR. Cheddar Kaas vindt zijn oorsprong in het kleine Engelse stadje Cheddar, het centrum van de Engelse zuivelindustrie sinds de 15e eeuw. Cheddar is bij lange na de bekendse en meeste gegeten kaassoort ter wereld.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
In 2024 consumeerde de Europese Unie ongeveer 9,5 miljoen ton kaas, een hoeveelheid die de consumptiecijfers in andere delen van de wereld ver overtrof. In 2019 consumeerde China, dat een bevolking heeft die drie keer zo groot is als die van de EU, naar schatting slechts 409 duizend ton kaas.
Traditioneel worden voornamelijk mozzarella, provola, gorgonzola en parmezaanse kaas gebruikt voor de quattro formaggi.
De oorsprong van kaas
Kaas wordt al eeuwenlang gemaakt. De oudste sporen van kaasproductie dateren van ongeveer 5500 voor Christus in Polen. Door de eeuwen heen ontwikkelden culturen over de hele wereld hun eigen technieken en recepten. Zo is er nu een groot aanbod aan kaassoorten met unieke smaken en texturen.
De landen die het minst getroffen zijn door kaasconsumptie hebben ook hun rangschikking. We vinden China (0,1 kg per persoon), Mongolië (0,3 kg per persoon) en Zimbabwe (0,6 kg per persoon) . Daarna kunnen we onszelf ook de vraag stellen: eten Scandinaviërs kwaliteitskaas? Want er is kaas en kaas, hè...
Alsof we je hiermee verbazen.. Nederlanders zijn echte kaaskoppen! Uiteraard zijn er ook heel wat andere landen waar je kaas kan proeven maar de typische Hollandse kazen hebben hun eigen smaak, vorm en structuur. Een van de bekendste kazen in Nederland en zelfs wereldwijd is de Goudse kaas, afkomstig uit Gouda.
Bij de prestigieuze Frankfurt Trophy-wedstrijd heeft de Brabantse Schone-kaas de hoogste onderscheiding Grand Gold gewonnen. Uit een verkiezing van 380 kazen is de kaas van de kleine boerencoöperatie rondom het gebied van de Loonse en Drunense Duinen als beste Nederlandse kaas beoordeeld.
De kaas, geproduceerd door het kleine Quinta do Pomar in Soalheira, Portugal , dat 10 werknemers in dienst heeft, scoorde het hoogst van de 14 finalisten. Onder de finalisten bevonden zich maar liefst vijf Zwitserse kazen, plus inzendingen uit Brazilië, de Verenigde Staten, Noorwegen, Italië, Duitsland en Spanje.
Nederland wordt in binnen- en buitenland bekend als 'kaasland'. Vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Friesland werd kaas gemaakt omdat die door de natte bodem het meest geschikt zijn voor het houden van melkvee.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.