Spierpijn wordt erger door toegevoegde suikers Spierpijn wordt verergerd door het eten van voedsel met veel toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers, zoals in fruit, hebben niet dezelfde werking als toegevoegde suikers en zijn dus wel goed voor het lichaam.
Suiker is nodig om je spieren goed te laten functioneren
Suiker is een brandstof. Dat wil zeggen dat het je lichaam de energie levert die nodig is om te kunnen functioneren. Spieren zijn harde werkers.
Mensen die zeggen last te hebben van suikerovergevoeligheid ervaren klachten als: hyperactiviteit, maag-darmklachten, gedragsklachten of extreme vermoeidheid.
Effecten suiker - Je tanden en gewrichten
Het is aangetoond dat het eten van veel zoetigheid de gewrichtspijn verergert vanwege de ontstekingen die ze in het lichaam veroorzaken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat suikerconsumptie het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis verhoogt.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Suiker en glucosefructosestroop
Een van de redenen dat toegevoegde suikers schadelijk zijn is verhoogde kans op ontstekingen die kunnen leiden tot ziektes. In een experiment waarbij muizen gevoed werden met veel suiker, ontwikkelden deze borstkanker die zich uitzaaide naar de longen.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedglucosegehalte weer af. Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.
Proteïne, vezels en gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast activeren ze hormonen die je een vol gevoel geven, waardoor je minder trek hebt in ongezonde dingen. Vul je bord dus bijvoorbeeld met groentes, avocado en vette vis.
Suiker levert in eerste instantie energie aan de spieren, maar het overschot slaat je lichaam op als vet. Je lichaam moet flink aan de slag om veel suiker te verwerken, dit zorgt voor extreme vermoeidheid, vaak gepaard met hoofdpijn.
Stijve spieren zijn meestal het gevolg van langdurige of intense inspanning door bijvoorbeeld fitness. Je spiercellen gebruiken in een keer heel veel energie. Ze hebben dan door de zware arbeid meer zuurstof nodig. Nou kan het dat die zuurstof ontoereikend is.
Minder suiker betekent vaak meer energie.Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Magnesium. Magnesium is een goede ontspanner voor ons spierweefsel. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport en heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd.
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en benen, maar ook bijvoorbeeld de hartspier.
Juist bij fibromyalgie / spierreuma patienten is het van belang de doorbloeding zo optimaal mogelijk te houden om klachten te voorkomen op korte en langere termijn. Dus bewegen is belangrijk. Voorkom daarnaast een tekort aan vitamine D, B12 en magnesium.
Om vast te stellen of u spierreuma hebt, doen we een bloedonderzoek. Kenmerkend voor spierreuma is namelijk de uitzonderlijk hoge bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Je lever verwerkt suiker, dat uit fructose en glucose bestaat, op verschillende manieren. Fructose wordt door je lever omgezet naar brandstof voor je lichaam, terwijl glucose tijdelijk kan worden opgeslagen als glycogeen.