Binnen het arbeidsrecht is anciënniteit is dat de duur van het dienstverband bepalend is voor bepaalde rechten. Bijvoorbeeld, hoe langer in dienst, hoe meer vakantiedagen. Met betrekking tot het ontslagrecht vinden we het anciënniteitbeginsel terug in de last in/first out-regel.
Geldelijke anciënniteit speelt vooral een rol bij je salarisberekening. Het aantal jaren geldelijke anciënniteit bepaalt het salarisbedrag binnen je salarisschaal. Dit salarisbedrag stijgt naarmate je geldelijke anciënniteit toeneemt.
In heel wat gevallen kan je anciënniteit of een deel ervan meenemen naar het onderwijs. Heb je in de privésector gewerkt als werknemer of zelfstandige, dan kan voor sommige ambten of vakken tot 10 jaar beroepservaring ("nuttige ervaring" genoemd) meetellen voor je geldelijke anciënniteit.
Hoe hoger je anciënniteit, hoe langer de opzeggingstermijn die moet gerespecteerd worden. Dit geldt zowel wanneer je ontslagen wordt als wanneer je zelf ontslag neemt. Daarnaast kan jouw anciënniteit ook van belang zijn voor de berekening van je loon, extra vakantiedagen of andere voordelen.
Anciënniteitsverlof is niet verplicht. Sectoren en ondernemingen beslissen helemaal zelf of ze het toekennen; ze leggen het dan ook vast in een cao of arbeidsreglement.
Vanaf 1 januari 2022 kunnen zij tot tien jaar anciënniteit meenemen. Maar de echt nuttige profielen, luidt de kritiek, hebben een pak meer jaren op de teller, waardoor ze aardig wat loon mislopen. Het loon is maar één aspect, zeggen experts.
Op mycareer.be vindt u een overzicht van uw loopbaan in de vorm van een tijdlijn. Daarop ziet u: alle periodes waarin u actief was als werknemer, zelfstandige of ambtenaar, en. alle periodes waarin u niet actief was omwille van bijvoorbeeld werkloosheid, tijdskrediet enzovoort.
Bij een 5-jarig jubileum kan de werkgever bijvoorbeeld als blijk van waardering voor de loyaliteit van de werknemer aan het bedrijf, een horloge schenken met een etentje en een bos bloemen voor de partner.
Als u jonger bent dan 21 jaar heeft u recht op het wettelijk minimumjeugdloon. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe hoger het minimumloon. De werkgever is verplicht u het hogere minimumloon te betalen vanaf de dag van uw verjaardag.
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.
Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar; Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest en je bent ouder dan 50 wordt er gerekend met 1/2 van jouw bruto salaris per half dienstjaar.
Na een overname behoud je dezelfde arbeidsovereenkomst van je vorige werkgever.Al je contractafspraken blijven geldig, zoals werkuren, salaris en betaaldatum. Vaak proberen je oude en nieuwe werkgever de arbeidsvoorwaarden samen te voegen tot 1 set voorwaarde. Dat heet harmonisatie van arbeidsvoorwaarden.
Het begrip wordt in het dagelijks taalgebruik in de eerste betekenis gebruikt om het aantal dienstjaren aan te geven dat iemand bij dezelfde werkgever werkt. Het komt van het Franse woord ancien, dat oud betekent. Dikwijls is aan een hogere anciënniteit een hoger loon verbonden, volgens vastgelegde schalen.
Een werkgever moet zich aan de cao of bedrijfsregeling houden en zal daar niet zomaar van afwijken. Je kunt tussentijds wel om meer salarisverhoging vragen, maar officieel heb je daar geen recht op!
Lonen van arbeiders stijgen aan een vast tempo van 2 procent per jaar. Maar lonen van bedienden en overheidswerknemers stijgen in vergelijking hiermee een stuk forser tijdens de loopbaan. De mate waarin je loon evolueert, hangt zeker ook af van de sector.
Dat anciënniteit een impact heeft op ons loon is niet wettelijk bepaald, maar is wel opgenomen in de meeste sectorale cao's. De redenering erachter luidt dat je van grotere waarde wordt voor je werkgever naarmate je meer relevante ervaring opbouwt.
Nam je zelf ontslag en doe je nu je opzegtermijn uit
Opgelet: bijkomende vakantiedagen, bijvoorbeeld anciënniteitsverlof vastgelegd in een cao, vervallen automatisch op het moment dat je contract afloopt. Voor die zogenaamde cao-vakantiedagen ontvang je op dat moment geen loon meer.
Het beding van conventionele anciënniteit verschaft de werknemer een anciënniteit die in zijn voordeel afwijkt van zijn werkelijke anciënniteit in de onderneming. Een dergelijk beding moet met kennis van zaken opgesteld worden.
Bij een 12,5-jarig jubileum bedraagt de gratificatie 25% van de berekeningsgrondslag (afgerond op een veelvoud van 2,50 euro). Volgens het voorbeeld hierboven is 25% van 2.909,25 euro = 727,31 euro. Dit bedrag wordt afgerond op 727,50 euro.
Het kabinet en de aangesloten partijen hebben met elkaar afgesproken de pensioenleeftijd tot en met 2024 langzaam te laten stijgen: In 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden. In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 7 maanden. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 10 maanden.
Gebruikelijk in Nederland is het om werknemers die 12,5 jaar in dienst zijn een half bruto maandsalaris te schenken, maar dit kan per organisatie verschillen. Sommige werkgevers geven een presentje of organiseren een diner of feestje.
Dat mag niet, want je werkt niet voltijds.
Een schoolbestuur kan een personeelslid enkel een of meer plage-uren geven als dat organisatorisch noodzakelijk is en als het dat op een billijke en transparante manier organiseert.
Ik ben TADD'er
Je kijkt best na of je in vacante of niet-vacante uren, ter vervanging van een ander personeelslid, bent aangesteld. Dit kan je zien in je contract of aanstellingsbesluit. Als je weet wie je vervangt, kan je het verder verloop van je aanstelling beter opvolgen.
De Europese privacywetgeving verbiedt werkgevers om dergelijke gegevens te verzamelen en te verwerken.