U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
De website Have I Been Pwned geeft je een overzicht van incidenten waarbij jouw data zijn uitgelekt. Daarbij wordt vermeld bij welke website of dienst je gegevens zijn uitgelekt en welke data er op straat liggen, bijvoorbeeld alleen je naam en e-mailadres, of misschien ook je gebruikersnaam en wachtwoord.
Je telefooninstellingen veranderen op mysterieuze wijze; Je telefoon start opnieuw op, gaat helemaal niet meer uit of doet raar; Je ziet bij de afschrijvingen van je creditcard aankopen die jij niet gedaan hebt.
Vreemde sms-berichten of oproepen op een gehackte telefoon kunnen bestaan uit niet-verzonden berichten in de map concepten, vreemde sms-berichten van onbekende nummers in je inbox, een toename van het aantal spam-oproepen van onbekende bronnen en uitgaande oproepen op je apparaat die je niet herkent.
Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
Hacken betekent digitaal inbreken. Dat kan zijn op computers, maar ook websites of (mail)accounts. Hackers kunnen deze dan voor eigen doeleinden te gebruiken. Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld.
Als je vreemde pieken in je gegevensgebruik opmerkt, kan dit wijzen op spionage-apps. Als iemand je mobiele telefoon bespioneert, gebruikt diegene het netwerk om de verzamelde gegevens over jou te downloaden. Als je om de een of andere reden je gegevensgebruik niet bijhoudt, begin daar dan meteen mee.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Hoe weet ik of mijn telefoon gehackt is? Zie je een app of een programma op jouw Samsung S22 of iPhone 14 staan die je nooit zelf hebt geïnstalleerd? Of wordt jouw telefoon opeens heel snel warm? Dan kan het zo zijn dat jouw telefoon misschien gehackt is.
Je moet dit dan zo snel mogelijk zelf doen. Ga naar de pagina van je e-mailprovider en wijzig het wachtwoord in je accountinstellingen. Pas het wachtwoord daarna aan in de e-mailprogramma's op al je apparaten, zodat je ook daar e-mails kunt blijven ontvangen en versturen.
Cybercriminaliteit cijfers
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) schat dat er in 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer zijn geworden van cybercrime in 2022. Zij ondervroegen 32.000 mensen van vijftien jaar en ouder, 15% gaf aan dat zij slachtoffer waren van cybercriminaliteit.
Kijk dan op www.politie.nl/checkjehack. Daar kun je jouw e-mailadres invoeren. Als de gegevens inderdaad zijn gestolen, krijgen je een mail in je inbox. "Word geen slachtoffer en doe vandaag nog de check", raadt de politie aan.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot alle online accounts die zijn gekoppeld aan dat telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten. Honderden Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van hackers die hun 06-nummer overnemen, ook wel sim-swapping genoemd.
Zolang je binnen de bedrijfsparameters van Apple blijft is een iPhone over het algemeen veilig. iPhones zijn onder andere kwetsbaarder geworden voor virussen door 'jailbreaking' of het kopen van een iPhone die gejailbreakt is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen (maar dan wat minder legitiem).
We kennen allemaal de security-risico's van e-mail. Malware, spam, phishing, ransomware... vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken, helaas. Gelukkig zijn er verschillende tegenmaatregelen mogelijk: virusscanners, anti-spam en vooral de phishing filters zijn tegenwoordig behoorlijk effectief.
Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.