Even weg uit de stad en een frisse neus halen aan zee? Goed idee, want volgens de Universiteit Gent (UG) en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van zeelucht mogelijk een positief effect heeft op de gezondheid van de mens.
Vroeger werd zout water al als huismiddeltje gebruikt bij verkoudheid. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit nog niet zo gek is. Er is namelijk gebleken dat een spray met een zoutwateroplossing (gemaakt van zeewater uit de Atlantische Oceaan) voor de neus heel goed werkt tegen verkoudheid bij kinderen.
Voordelen van zeewater voor het lichaam
Het is een goede natuurlijke peeling: zeewater verwijdert dode huidcellen. Bovendien gaan bepaalde mineralen die in zeewater worden aangetroffen, veroudering van cellen tegen. Het selenium, zink en silicium dat in zeewater wordt aangetroffen, stimuleert het immuunsysteem.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
Mensen die in zee zwommen bleken maar liefst twee keer zo veel op ooraandoeningen en 29 procent meer kans op gastro-intestinale klachten te hebben dan mensen die niet in aanraking waren gekomen met zeewater.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen. Enkel afspoelen op het strand zelf is niet voldoende.
Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt. Andere ingrediënten bijvoorbeeld klei creëert meer textuur en volume wat het haar er gezonder uit laat zien.
“Als je via een slok een bacterie binnenkrijgt, kan je kort erna - in de namiddag of 's avonds - beginnen overgeven of ernstige diarree krijgen. Dat is een reactie van je lichaam. Het zet zich schrap tegen de bacteriën uit het zeewater komen. Deze klachten drogen het lichaam bovendien extra uit.
Het is een misvatting dat zeewater antiseptisch zou zijn. Integendeel, het bevat vaak heel wat microben! Raak je gekwetst op het strand en heb je niets bij de hand? Breng zeker geen zeewater aan op de wond!
"De lucht aan zee is zwaarder dan in het binnenland. Daardoor moeten we meer inspanning doen bij het ademen en ademen we ook trager. Van deze inspanning worden we snel moe.
Nee. Er is geen enkel onderzoek te vinden waarin aangetoond wordt dat zeewater acne verbetert. Wel verstoort zeewater bij langdurige blootstelling de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze uitdroogt. Uitdroging zal ten gevolge van een verhoogde talgproductie uiteindelijk de acne verergeren.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Thee of water met komkommer of een schijfje citroen mag natuurlijk ook. Laat tijdens je verkoudheid de koffie en alcohol ook even links staan, deze onttrekken juist weer vocht uit je lichaam. Eet voedsel dat rijk is aan zink. Zink kan namelijk de duur van de verkoudheid verminderen.
Het spoelen van de neusholten doet u met een ruime hoeveelheid "zout water". Voor volwassen is dat 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Keltisch zeezout heeft veel gezonde eigenschappen
Het bevat een heel belangrijk mineraal, magnesium (doordat het niet gewassen wordt), welke je bloeddruk laag houdt. Het stimuleert de productie van je maagzuur. Maagzuur is essentieel voor een goede spijsvertering. Door Keltisch zeezout neem je vitamines beter op.
Ook voor het reinigen van je poriën komt zeezout goed van pas. Wanneer je het op je gezicht aanbrengt kan dit een puistjes breakout voorkomen. Om de zeezout toner te maken laat je twee theelepels zeezout oplossen in 120 ml water. Giet het vervolgens in een sprayflesje en spray het op je gezicht.
Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingsreacties stimuleert. Deze ontdekking laat zien dat zout niet alleen slagaderverkalking kan stimuleren door de bloeddruk te verhogen, maar ook door ontstekingen in bloedvaten te versterken.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.
Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten
De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed.
De meren zijn aan elkaar verbonden door de plezierrivier de Rotte. In en rond de meren zijn vele recreatiemogelijkheden. Van het huren van een bootje, tot lekker zwemmen of juist een fiets- of wandeltocht maken.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Zout zeewater tast je broek aan, Dus moet je altijd na een seawash je broek goed uitwassen met schoonwater. Eigenlijk gaat het vooral om het strand zand! Je duikt de zee in en daarna ga je met je natte broek in het zand zitten en wrijf je broek in met het strandzand.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)