In het zuiden van Nederland ken je de churro misschien onder de naam 'suikerfriet'.
Churros, soms aangeduid als de Spaanse donut, is een snack gemaakt van gefrituurd tarwedeeg, soms ook gemaakt van aardappeldeeg, die oorspronkelijk uit Spanje komt.
Churros hebben een heerlijke smaak die wordt gekenmerkt door de knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Ze hebben een lichtzoete smaak van het deeg zelf, terwijl de suiker die eroverheen gestrooid wordt een zoete en krokante textuur toevoegt. Churros gaan vaak goed samen met dipsaus, zoals chocolade.
Product specificaties. Churros is van oorsprong een Spaanse lekkernij in de vorm van ringetjes gemaakt van gefrituurd tarwe- of aardappeldeeg. Ze worden in Spanje traditioneel als ontbijt gegeten met een chocolade dipsaus en een kop koffie om wakker te worden.
Ze worden in Spanje bij voorkeur gegeten als ontbijt samen met een dikke, warme chocoladesaus, geserveerd bij een kop koffie. Maar je kunt deze lekkernij eigenlijk op ieder moment van de dag eten. Churros zijn bijvoorbeeld ook perfect als zoete snack tussendoor of als toetje.
In Spanje kunnen churros dun (en soms geknoopt) of lang en dik zijn, waar ze in sommige regio's bekend staan als porras, jeringos of tejeringos. Ze worden normaal gesproken gegeten als ontbijt, gedoopt in koffie, of in warme chocolademelk als middagsnack .
Serveer de Churros warm met de chocoladesaus om in te dippen.
Het maakt niet uit of het koud of warm is, het is altijd een goed moment om te genieten van een heerlijke churro . In de winter bijvoorbeeld kunnen we ze serveren met een traditionele warme chocolademelk en in de zomer met ijs. Proef bijvoorbeeld ons CHURROMANIA®-ijs en de CrispySundae of onze ChurroS´mores, een heerlijke...
Het zijn nu Spaanse weken bij Lidl en daar heeft Lidl perfect op in gespeeld: er zijn namelijk verse churros te koop! Check hieronder alles over deze lekkernij.
Een churro is een met kaneel en suiker bedekte gefrituurde deegstaaf met Spaanse en Portugese oorsprong. Churros lijken op donuts, maar hebben ribbels omdat ze uit een spuitzak worden gespoten.
Je kunt churros ook in de airfryer maken. Spuit de reepjes dan op het rooster van de airfryer en bak ze ca. 6 minuten op 200 °C.
Eenmaal gekookt worden churros meestal gerold in een mengsel van suiker en kaneel, waardoor ze een zoete en licht pittige smaak krijgen . Ze kunnen op zichzelf worden gegeten of worden geserveerd met verschillende dipsauzen of toppings, zoals chocolade, karamel, dulce de leche of zelfs ijs.
Bewaaradvies churros
Bewaar de churros maximaal een half uur onder een warmhoud lamp of warmtebrug. Het is ook mogelijk de churros later in een voorverwarmde oven op 180 graden 5 minuten op te warmen.
Churros worden verkocht in cafés, in churrosbarretjes of chocolaterias en op straat. De churro zou wel eens vernoemd kunnen zijn naar een Spaans schaap, de churra, wiens horens dezelfde typische ribbelvorm hebben als een churro.
Churros worden op verschillende manieren geserveerd. Ze zijn al ontzettend lekker wanneer ze vers uit de frituur komen, soms met een beetje suiker eroverheen. Een populaire manier om churros te eten is door ze in gesmolten chocolade te dippen.
Wanneer de hunkering toeslaat, stop je ze direct uit de vriezer in je broodroosteroven, oven of airfryer op 400°F gedurende 5 minuten . Perfect voor een middernachtsnack of bij je ochtendkoffie. Vers is altijd het beste, maar deze opwarmmethode geeft je nog steeds die heerlijke churro-ervaring.
Churros zijn een traditionele Spaanse lekkernij en hoewel ze strikt genomen geen Spaanse kerstsnack zijn (churros en chocolade worden het hele jaar door gegeten), zijn ze perfect voor de feestdagen.
Churros zijn niet alleen lekker om wat ze bevatten, maar ook om wat ze níet bevatten : ze bevatten geen cholesterol, geen ‘slechte’ vetten zoals transvetten, geen suiker (tenzij we die er later aan toevoegen) en geen enkele toevoeging, zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, etc.
Spanjaarden eten churros vooral bij het ontbijt, maar tussendoor of als toetje zijn ze net zo lekker. Deze zoete snack wordt gemaakt van boter, melk en bloem.
Je kunt een "churro bar" creëren waar je gasten hun favoriete toppings en vullingen kunnen kiezen of je churros van tevoren maken, zodat ze precies zijn zoals jij ze wilt hebben. Als je echt een "wow"-factor wilt, kun je je churros zelfs in een piramide samenstellen of ze serveren met ijs of warme chocolademelk .
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
Hoe eten de Spanjaarden churros? Soms als ontbijt, en soms als een lekker tussendoortje.Churros worden vaak geserveerd met een kop dikke, hete chocolade om in te dippen.
Churros bevat 63 calorieën per portie van 15 g. Deze portie bevat 3,3 g vet, 0,9 g eiwit en 7,3 g koolhydraten. De laatste is 3,5 g suiker en 0,4 g voedingsvezels, de rest is complexe koolhydraten. Churros bevat 1,4 g verzadigd vet en 4,4 mg cholesterol per portie.