Dit zijn de zogenaamde BTO-keuzes, waarbij BTO staat voor Bouwkundig, Technisch en Organisatorisch. De BTO-keuzes worden opgenomen in het IVP. Voorbeelden van BTO-keuzes zijn: Ingrijpende werkzaamheden aan de weg kunnen het best in de nacht worden uitgevoerd om de verkeershinder te verminderen.
In een V&G-plan beschrijft een opdrachtgever hoe hoofd- en onderaannemer(s) samenwerken en welke veiligheidsmaatregelen zij treffen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.
De V&G-coördinator uitvoeringsfase coördineert en adviseert op het gebied van veiligheid en gezondheid in de uitvoeringsfase van een bouwproject en is verantwoordelijk voor het actueel houden van een V&G-plan en V&G-dossier.
Het V&G-plan ontwerpfase (veiligheid- en gezondheidsplan) is een projectspecifiek document waarin de veiligheid en de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats centraal staan. Met een deskundige analyse worden onveilige situaties van het bouwplan in kaart gebracht.
In een V&G-plan staan afspraken op het gebied van veiligheid en gezondheid. Bijvoorbeeld welke partij in welke fase verantwoordelijk is voor de veiligheid. Ook moet het V&G-plan een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben van het werk en staat de bedrijfshulpverlening (Bhv) vastgelegd.
Een veiligheidsplan is een plan waarin van alles staat wat te maken heeft met het evenement dat je organiseert. Hierin geef je onder andere aan wat je gaat organiseren, wat mogelijke risico's bij je evenement zijn, welke maatregelen je treft en hoe de organisatie er uit ziet.
Voor bepaalde (bouw)projecten is het verplicht een V&G-plan op te stellen. Het V&G-plan is onder meer bedoeld om risico's te herkennen en te beheersen die kunnen ontstaan door de veelheid aan partijen.
De inhoud van een V&G-plan Uitvoeringsfase
U geeft een overzicht van alle natuurlijke personen en rechtspersonen die betrokken zijn bij de totstandkoming van de bouwplaats. U geeft aan wie de V&G-coördinator uitvoeringsfase is. Een beschrijving van wie welke verantwoordelijkheden heeft.
Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van het V&G-plan? In de ontwerpfase is dat de coördinator ontwerpfase, onder verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. De coördinator ontwerpfase kan, aan de hand van de risico-inventarisaties en -evaluaties, zelf een V&G-plan opstellen of kan dat door anderen laten doen.
Het doel van een V&G-plan is maatregelen nemen zodat werkzaamheden veilig worden uitgevoerd en ongevallen en verzuim wordt voorkomen. In een V&G-plan vind je informatie over risico's en gevaren, maatregelen, verantwoordelijkheden, afstemming en overleg, noodsituaties en toezicht en controle.
Een V&G-coördinator adviseert tijdens de uitvoeringsfase continu over de benodigde ondersteuning op basis van de cyclus van het project. In veel gevallen is een V&G-coördinator een Hogere Veiligheidskundige.
Veiligheidsbewustzijn houdt in dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een alerte en bewuste reactie op deze onveilige situatie. Dit met als doel de acties op een veilige manier uit te willen voeren.
VGM-plan staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu-plan en is wettelijk noodzakelijk wanneer: Een project langer dan 30 dagen gaat duren en waarbij meer dan 20 medewerkers (inclusief onderaannemers) worden ingezet. Het project een doorlooptijd gaat hebben van meer dan 500 mandagen.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het opstellen van zowel het V&G-plan als het V&G-dossier. Hij moet dat doen tijdens de ontwerpfase van het bouwproject. Uiteraard is het mogelijk om het V&G-plan te laten maken, bijvoorbeeld door Kintraco Managementconsultants.
Het V&G-plan ten behoeve van een bouwproces kun je zien als een RI&E voor de bouwplaats-specifieke risico's. De risico's van het bouwwerk of project, de locatie en werkplek alsmede de kenmerkende processen moet je inventariseren en je moet maatregelen ontwikkelen en uitvoeren.
De veiligheid van jouw medewerkers gaat voor alles. Met de tijdige inzet van een veiligheidskundige kun je die veiligheid garanderen. Want op basis van een VGM-plan ontwerp kunt je vooraf al maatregelen nemen om gevaren te voorkomen en arbeidsrisico's te beperken.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het op (laten) stellen van het VGM-plan ontwerpfase. Het VGM-plan ontwerpfase bevat de algemene projectgegevens en de aan het project verbonden risico's in de verschillende levensduurfasen van het bouwwerk, die voor de uitvoerende en eigenaar van het bouwwerk relevant zijn.
De opdrachtgever moet ervoor zorgen dat dit ook gebeurt. Als er op de bouwplaats meerdere partijen werkzaam zullen zijn – bijvoorbeeld twee of meer bedrijven, één werkgever en één of meer zelfstandigen of twee of meer zelfstandigen – dan moet de opdrachtgever een coördinator ontwerpfase aanstellen.
Om de veiligheid van de mensen die op bouwlocaties werkzaam zijn te verbeteren, is het opstellen van een V&G plan in bepaalde situaties verplicht gemaakt. Buiten de verplichting om is het altijd verstandig om een V&G-plan te hebben voor een bouwproject. De afkorting V&G staat voor veiligheid en gezondheid.
De V&G-wetgeving geldt voor: • Alle plaatsen waar arbeid wordt verricht; • Werkgever; • Werknemers; • Uitzendkrachten; • Stagiairs; • Vrijwilligers. 1.1.4 Toezicht op naleving De overheid heeft voor het houden van toezicht op de naleving van de wetgeving, inspectiediensten in het leven geroepen.
Het veiligheidsplan van een evenement is het plan met de voorgenomen veiligheidsmaatregelen en overige voor de veiligheid relevante informatie. In het beveiligingsplan legt de organisator de voorgenomen beveiligingsmaatregelen en voor de beveiliging van het evenement relevante informatie vast.
Om goed voorbereid te zijn op een calamiteit, is elke organisatie verplicht een calamiteitenplan te hebben.
Volgens het Bouwbesluit 2012, artikel 8.7 'Veiligheidsplan' is een Sloop- of Bouwveiligheidsplan verplicht bij een Sloopmelding en/of een aanvraag Omgevingsvergunning. In dit document dienen te zijn opgenomen: Veiligheid van de directe omgeving.