Een fruitboom of -struik gedijt het best als het bodemleven gedomineerd wordt door schimmels. Deze schimmels komen op koolstofrijk organisch materiaal af. Een fruitboom of -struik heeft dus voldoende bruin materiaal nodig. Zoek het niet te ver, het beste materiaal ligt al ter plaatse.
Bij de aanplant van fruitbomen geeft men een basisbemesting. Deze bestaat uit compost en verteerd stalmest. Kunstmest kan eventueel ook. Indien de grond te zuur is, moet er eerst bekalkt worden, daarna volgen pas de andere meststoffen.
De juiste meststoffen
Bij de meeste fruitbomen- en bessenstruiken is geen speciale voeding nodig. Een gewone basisbemesting met organische meststoffen (zoals bijv.gedroogde koemestkorrels) is perfect.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Fruitbomen hebben voeding nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Bemesting zorgt ervoor dat de boom de juiste voedingsstoffen krijgt en kan opnemen, waardoor deze gezond en productief blijft. Daarnaast is bemesting ook belangrijk omdat de boom gezonder blijft en minder vatbaar is voor ziektes.
Bij alle verschillende soorten fruitbomen is het aan te raden om kalk te strooien in februari.Hierdoor wordt de absorptie van de meststoffen vergroot.
Op gras is advies 3 x per jaar te strooien 1e feb-apr 2e juni-aug 3e sept-nov. Wilt u koemestkorrel bij planten strooien kan dat ook natuurlijk 1 handjes vol per plant. Bij haagplanten is advies om 1 zak 10 kg per 10-15 meter te strooien.
Bij het planten van een appelboom vul je een ruim uitgegraven plantgat met veel compost en organisch materiaal vóór de aanplant. Appelbomen groeien het beste op een pH-neutrale tot een (licht) zure bodem. Hoewel je de boom veel water geeft, moet overtollig water ook makkelijk weg kunnen.
Voeding en verzorging van de appel
Een appelboom heeft een uitgebalanceerde samengestelde meststof voor fruit nodig, om te zorgen dat de boom langzaam groeit, voldoende blad krijgt, en vooral voor een goede bloei, vruchtzetting, rijping en smaak. Ook water geven is erg belangrijk, de grond mag nooit uitdrogen.
Conclusie: koemest is een uitstekende meststof die (bijna) alleen voordelen heeft. Koemestkorrels zijn echter geen volwaardige voedingsstoffen voor het gazon.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Bijna altijd te gebruiken. Koemestkorrels kunnen het gehele jaar gebruikt worden, met uitzondering van periodes met vorst.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol.Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Waarom bomen enten? De voornaamste reden om een fruitboom te enten is dat je de eigenschappen van de al bestaande plant of boom versterkt. Deze eigenschappen (water en voedingsstoffen) worden doorgegeven aan het takje, wat de ent genoemd wordt. De ent ontwikkelt en het resultaat is een gezonde, volgroeide boom.
Hoe moet je de appelboom verzorgen? Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig. Als je een appelboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.
Dat hangt altijd af van het weer. Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Waarom een boom niet wil groeien
De wortels zijn nog niet voldoende uitgegroeid om voldoende vocht en voedingsstoffen op te nemen. De grond is te nat, wortels hebben zuurstof nodig en ook het bodemleven wat met de wortels samenwerkt.
Een pruimenboom staat graag in de zon, al kunnen ze ook wel wat halfschaduw verdragen. Zoals alle fruitbomen houden ook pruimen van een humusrijke grond: goed gedraineerd, luchtig, voldoende vocht vasthoudend maar niet kletsnat. Op onze vette klei hebben we bij het planten dus eerst een flink plantgat gegraven.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Koemest zorgt er op een 100% natuurlijke manier voor dat de bodem weer vruchtbaar wordt. De gedroogde koemestkorrels zijn dus milieuvriendelijk. En daarnaast blijven de korrels lang nawerken. Zo hoef je minder vaak te bemesten.
Gedroogde koemest is een geheel natuurlijke, organische meststof en kan niet verbranden door de zon. Je kunt ook niet snel teveel gedroogde koemest strooien doordat het 100% organisch is.